INZERCE

Zástupci Hospodářské komory ocenili nový systémový přístup ministerstva obrany ke spolupráci s českými zbrojními firmami. Foto: Ministerstvo obrany

Černochová jednala se zbrojaři. České firmy mají šanci získat více zakázek

Ministryně obrany Jana Černochová v týdnu už podruhé v krátké době jednala se členy Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory. Diskutovalo se o podpoře obchodů formou vláda – vláda, legislativních změnách, intenzivnějším zapojení českého obranného průmyslu do bezpečnostního a obranného systému státu i o tom, jak se lépe připravit a zvládat krizové stavy. Zaznělo mimo jiné, že Česká republika odeslala na válkou zmítanou Ukrajinu materiál v částce přesahující 1,1 miliardu korun.

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý i předseda Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory Lubomír Kovařík, ocenili nový systémový přístup ministerstva obrany ke spolupráci s českými zbrojními firmami.

„Firmy obranného průmyslu vítají, že ministerstvo obrany pod vedením Jany Černochové hodlá vést intenzivní dialog s domácím průmyslem o střednědobých i dlouhodobých potřebách Armády ČR,“ uvedli.

Zdůraznili zároveň, že čeští zbrojaři jsou připraveni udělat pro potřeby armády maximum.

Klíčové pro zajištění domácích dodávek jsou přitom rezervy výrobního materiálu. Resortu obrany i s podporou současné ministryně, se v minulých letech podařilo zabránit odprodeji některých těchto kovů ze skladů Správy státních hmotných rezerv. To ministryně obrany Jana Černochová (ODS) i zástupci Hospodářské komory považují za zásadní pro úspěšnou produkci zbrojního materiálu v budoucnu.

Češi ve strategických projektech

Domácí obranný průmysl je už několik posledních let nedílnou součástí jakéhokoliv strategického modernizačního projektu. Míra zapojení do jednotlivých zakázek se určuje na základě reálných schopností a kapacit podniků, platí však, že u významných zakázek resort vyžaduje zapojení českých zbrojařů v řádech desítek procent z ceny zakázky.

„U všech v poslední době uzavřených akvizic byly zároveň podepsány programy průmyslové spolupráce. Ať už se jedná o izraelské radiolokátory MADR, houfnice CAESAR, komplet SHORAD nebo americké vrtulníky Venom a Viper,“ uvedla Jana Černochová s tím, že účast domácích firem na zakázkách má také nezanedbatelný ekonomický efekt: Z každé investované koruny se státu vrací téměř polovina zpět ve formě daní.

Zlepšení legislativy pro krizové stavy

Poslední jednání zástupců Hospodářské komory a ministerstva obrany se odehrálo bezprostředně po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Minulý týden vláda schválila komplexní plán legislativních změn s cílem posílit a zvýšit schopnosti reakce českých ozbrojených sil na vojenské i nevojenské krize a zajistit stabilní financování obrany v dlouhodobém horizontu. Čeští zbrojaři tuto snahu ocenili.

„Jsme přesvědčeni, že zapojování soukromých firem obranného průmyslu do bezpečnostního a obranného systému státu je správným krokem,“ prohlásil Vladimír Dlouhý.

V souvislosti s konfliktem na Ukrajině je Česká republika jedním z lídrů vojenské pomoci. Celkem již darovala materiál v částce přesahující 1,1 miliardu korun.

Jednou z rolí ministerstva obrany je také koordinace a zastřešení sbírky velvyslanectví Ukrajiny na pořízení vojenského materiálu pro Ukrajinu.

Podle aktuálních informací je do sbírky zapojeno přibližně 117 000 dárců a byla vybrána už více než miliarda korun. Z této částky je nasmlouván vojenský materiál za přibližně 923 milionů korun. Do sbírky se zapojily desítky firem českého obranného průmyslu, které nabídly svoje produkty.

Sbírka je podle ministryně unikátní jednak v propojení státních orgánů, veřejnosti a českého obranného průmyslu pro dobrou věc a současně v tom, jak rychle a efektivně dodávky probíhají.

„Zbrojařské firmy nám v tomto úsilí významně pomáhají. Ráda bych jim za to poděkovala. Věřím, že i v této spolupráci budeme nadále pokračovat,“ uzavřela ministryně obrany Jana Černochová.

(nik)