INZERCE

Česko přitvrzuje vůči Rusku. Do země nebudou moci ani turisté, sportovci či účastníci kulturních akcí. Foto: Pixabay

Strabag, Škoda JS, ČKD Blansko či Gefco. I tyto firmy mají vazby na Rusy ze sankčních seznamů

V Česku působí nejméně 17 firem s napojením na ruské fyzické či právnické osoby z evropských sankčních seznamů. V případě dalších 66 podniků existují vazby na sankční seznamy Spojených států amerických. Jejich jmenný seznam zveřejnila na svém webu analytická firma Datlab.

Jak uvedl hlavní analytik Datlabu Jiří Skuhrovec, zveřejněný seznam podniků pod ruskou kontrolou má úřadům a firem ulehčil ověřování, zda neobchodují se sankcionovanou osobou. Nachází se na něm hodně známých jmen, například Škoda JS, Strabag, ČKD Blansko Holding, ruskými státními železnicemi vlastněné Gefco Česká republika či finanční ústav Sberbank CZ, který už musel po zásahu ČNB ukončit činnost.

Zhruba 30 firem z amerického sankčního seznamu je spojeno s jediným jménem – s ruským miliardářem Olegem Děripaskou. Jedná se o stavební společnost Strabag a její dceřiné firmy. Pro připomenutí: Děripaska koupil podíl v rakouském mateřském holdingu Strabag v roce 2007 a dodnes zde drží 25,9 procenta akcií.

Seznam ani tak zřejmě není úplný. Chybí zde například hutní podnik Vítkovice Steel, který má veřejnosti neznámé vlastníky ze zemí bývalého Sovětského svazu – jak upozornil Ekonomický deník na konci února. Zdroje z trhu upozorňují na úzké vazby Vítkovic Steel na ruskou státní banku Vněšekonombank (VEB), kterou nalezneme na sankčních seznamech EU a USA.

Také autor seznamu Jiří Skuhrovec přiznává, že dohledat firmy či nemovitosti v majetku sankcionovaných Rusů není snadný úkol. Bohatí a vlivní Rusové totiž často využívají offshorové firmy v daňových rájích tak, aby vlastnická vazba nebyla dohledatelná. Příliš zde nepomáhá ani evidence skutečných majitelů českých firem, v níž údaje často chybějí nebo evidence místo vlastníků uvádí členy představenstva či jednatele firmy.

Úplný seznam firem s vazbami na sankcionované Rusy lze nalézt na webu Datlabu.

Tomáš Rovný