INZERCE

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: Wikimedia commons

Cesta Fialy a ostatních premiérů za Zelenskym je hlavní zprávou světových médií. Nevídané gesto solidarity, říkají politologové

Premiéři Česka, Polska a Slovinska vyrazili dnes vlakem z Polska do Kyjeva na jednání s ukrajinskými vrcholnými politiky. Vlak, který veze Petra Fialu, Mateusze Morawieckého a Janeze Janšu a také polského vicepremiéra Jaroslawa Kaczyńského už je na ukrajinském území. Premiéři se v Kyjevě setkají s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem.


Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února. Politici chtějí jako představitelé unijních zemí vyjádřit evropskou podporu napadené Ukrajině a představit konkrétní balík pomoci.

,,Návštěva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti,“ uvedl premiér Petr Fiala. Podle něj je o cestě informováno mezinárodní společenství.

,,Evropa musí garantovat nezávislost Ukrajiny a ujistit, že je připravená pomoci při její obnově,“ napsal polský premiér Morawiecki. ,,V tak klíčové chvíli pro celý svět je naší povinností být na místě, kde se píší dějiny“.

,,Nejde o nás, ale o budoucnost našich dětí, které si zaslouží žít ve světě, kde nebude žádná tyranie,“ dodal Morawiecki.

(bar, čtk)