INZERCE

Nedostatek zaměstnanců trápí zaměstnavatele nejen v České republice. Z krize na pracovním trhu se stal globální problém. Foto: PIxabay

Firmy letos hromadně rušily vánoční večírky. Většina zaměstnanců to ale přivítala

Oblíbené vánoční večírky, které jsou očekávaným zakončením pracovního roku, se letos konaly podle průzkumu pouze v 17 procentech firem. Důvodem je covidová situace i rozdílný přístup k očkování.

Podle průzkumu společnosti Up Česká republika, která oslovila více než 1000 zaměstnanců, vyplynulo, že vánoční večírek byl kvůli šíření pandemie v polovině firem letos zrušen. Ačkoliv společenské setkání spolupracovníků na konci roku patří mezi oblíbené kratochvíle, dvě třetiny lidí považují jejich zrušení za správné rozhodnutí. 

Zábava nebo prevence?

V provedeném průzkumu 8 procent zaměstnanců uvedlo, že vánoční večírek u nich ve firmě letos proběhne kvůli covidu v omezené improvizované podobě, například ve venkovních prostorách, nebo jen pro testované či očkované zaměstnance. Dalších 9 procent zaměstnanců pak bude mít večírek ve stejné podobě jako před covidem,

„Obzvlášť ve velkých firmách je vánoční večírek často jedinou šancí, jak se potkat s některými kolegy v jiném módu a probrat mimopracovní věci. Pokud je podobné setkání dobře naplánováno a jeho program je konzultován i se samotnými zaměstnanci, může být přínos večírku pro atmosféru ve firmě a její život opravdu výrazný,“ vysvětluje Stéphane Nicolleti.

Pokud by opatření pro vánoční večírek měli určit sami zaměstnanci, 31 procent dotázaných by nechalo rozhodnutí na zaměstnavatelích. 23 procent lidí by pak umožnilo vstup všem, kdo jsou očkovaní, mají platný negativní test nebo nedávno prodělali covid. Jen 5 procent z nich by účast podmiňovalo očkováním.

 „Tato varianta ale při detailním pohledu znatelně polarizuje zaměstnaneckou populaci. Zatímco vysokoškolsky vzdělaní, lidé v Praze a ve velkých firmách ji odmítají, lidé se základním vzděláním a v malých firmách do tří zaměstnanců ji vehementně upřednostňují,“ říká Stéphane Nicoletti ze společnosti provádějící průzkum.    

Jak jsou večírky oblíbené

Téměř 45 procent zaměstnanců vánoční večírky vnímá vyloženě pozitivně, 26 procent se k nim staví neutrálně a 29 procent zaměstnanců vánoční večírky nelákají.

Jaký postoj máte k firemním vánočním večírkům?Podíl v %
Rád se vánočních večírků účastním pokaždé, když mohu.36,7
V zásadě se bez nich obejdu26,0
Vánoční večírky mě nelákají13,2
Vánoční večírky se u nás neorganizují a mrzí mě to.8,7
Vánoční večírky se u nás neorganizují, ale mně to vyhovuje.15,4

Tomáš Rovný