INZERCE

Součástí programového prohlášení vlády je i zvýšení rychlosti na dálnicích až na 150 kilometrů v hodině. Foto: ŘSD

Dnes se otevírá obchvat Chrudimi. Obyvatelé na něj čekali dvacet let

Ředitelství silnic a dálnic pokračuje ve své spanilé jízdě. Po minulém týdnu, kdy byly otevřeny úseky  na dálnicích D35, D7 a D11 v délce téměř 40 kilometrů, se dnes otevírá obchvat, který Chrudimi a sousedním Slatiňanům výrazně uleví od tranzitní dopravy. Obyvatelé měst na to čekali dvacet let.  

Přesně po dvou letech od prvního kopnutí do země se dnes otevírá druhá část obchvatu Chrudimi, která s definitivní platností uleví městu a dovede řidiče až za Slatiňany.

„Čekáme na to dvacet let, vítám, že se to podařilo. Vzhledem k tomu, že v následujících letech peníze nebudou, dočkali jsme se za pět minut dvanáct,“ řekl místostarosta Slatiňan Stanislav Šťastný.

Stavba obchvatu pokračovala v etapách. První byla dokončena v roce 2017, výrazně pomohla městu Chrudim, přitížila však městu Slatiňany, kdy hlavní ulicí projíždělo dva tisíce nákladních vozů denně.

Druhá etapa obchvatu výrazně ulehčí i sousedním Slatiňanům, kterými projíždělo až 16 tisíc aut denně. Foto: ŘSD

Nová 4,6 kilometru dlouhá silnice má výrazně ulehčit dopravní zátěži nejen samotné Chrudimi, ale právě i Slatiňanům, kde se dosud tvořily dlouhé kolony aut.

Stavba druhé části obchvatu Chrudimi, která se dnes otevírá, začala 19. prosince 2019, čtyři roky po dokončení první části. Délka mostů činí 207 metrů, na trase je jedna mimoúrovňová křižovatka u Slatiňan a tři protihlukové stěny. 

Po kompletním zprovoznění obchvatu by mělo dojít ve městě k úbytku až jedné třetiny dopravy.

Tomáš Rovný