INZERCE

Fotovoltaická elektrárna Photon Energy v Leetonu v Austrálii. Foto: Photon Energy Group

Photon Energy Group se zadařilo s prvním zeleným dluhopisem za 50 milionů eur

První zelený dluhopis společnosti Photon Energy Group s ročním výnosovým úrokem 6,50 procent (Photon Energy Green EUR Bond 2021/27) s nominální hodnotou až 50 milionů eur byl přeupsán díky dobrému přijetí nabídky výměny a také zájmu mnoha soukromých a institucionálních investorů v celé Evropě. V rámci transakce společnost podepsala smlouvu s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj, která bude vystupovat jako nový dlouhodobý investor pro emisi dluhopisů společnosti. Photon Energy Group použije výnos z emise dluhopisů na financování developmentu a výstavby vlastního portfolia fotovoltaických elektráren, což společnosti umožní dále významně přispívat k budoucnosti šetrné k životnímu prostředí.

Společnost Photon Energy N.V. dnes oznámila, že úspěšně umístila svůj první 6,50 procentní zelený dluhopis 2021/27 v plné výši 50 milionů eur.

Emise dluhopisů přilákala silnou poptávku ze strany stávajících držitelů dluhopisů společnosti, kteří upsali 21,281 milionu eur v nabídce výměny za stávající eurový dluhopis 2017/22, čímž se nesplacená částka tohoto dluhopisu snížila na 23,719 milionu, a také řady nových institucionálních i soukromých investorů v celé Evropě, včetně Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD).

„Jsme velmi hrdí a potěšeni obrovským zájmem o naši první emisi zelených dluhopisů,“ řekl finanční ředitel Photon Energy Group Clemens Wohlmuth.

„Důvěra v náš obchodní model a nabídku dluhopisů se odrazila ve vysokém směnném poměru našich stávajících investorů a také v silném zájmu ze strany nových soukromých a institucionálních investorů, jako je banka EBRD se zaměřením na udržitelné investice ve střední a východní Evropě, “ doplnil Wohlmuth.

Udržitelnost dluhopisu – s nominální hodnotou 50 milionů eur, splatností v roce 2027 a ročním výnosem 6,50 procent , vypláceným čtvrtletně – byla potvrzena ratingovou společností imug | rating jako nezávislým expertem. Na volném trhu se s ním začne obchodovat od 23. listopadu 2021 na frankfurtské burze cenných papírů.

Bankhaus Scheich Wertpapierspezialist AG, Frankfurt nad Mohanem, působil v transakci jako globální koordinátor a manažer úpisu dluhopisů a mezinárodní advokátní kancelář Pinsent Masons jako právní poradce.

Společnost použije čistý výnos z emise k financování, případně k částečnému nebo úplnému refinancování nových a/nebo stávajících projektů a aktiv, jakož i finančních nástrojů, které byly použity k financování takových projektů nebo aktiv, v souladu se zeleným rámcem financování (Green Finance Framework), což společnosti umožní významně přispět k budoucnosti šetrné k životnímu prostředí.

Více informací o zeleném EUR dluhopisu 2021/2027 společnosti naleznete zde.

Photon Energy Group poskytuje řešení pro solární energii a úpravu vody po celém světě. Své služby v oblasti solární energie dodává prostřednictvím společnosti Photon Energy. Ta od svého založení v roce 2008 postavila a uvedla do provozu solární elektrárny s celkovou kapacitou přes 110 MWp a spravuje vlastní portfolio elektráren s kapacitou 89,3 MWp.

V současné době má skupina v Austrálii, Maďarsku, Polsku a Rumunsku rozpracované projekty s kapacitou více než 890 MWp a po celém světě zajišťuje provoz, údržbu a monitoring FVE s kapacitou více než 330 MWp.

Druhou obchodní linií skupiny je Photon Water poskytující řešení pro čistou vodu, od úpravy a sanaci vod po studny a další vodní zdroje.

Photon Energy N.V., holdingová společnost pro Photon Energy Group, je kótována na burzách ve Varšavě, Praze a Frankfurtu. Společnost má sídlo v Amsterdamu a kanceláře v Austrálii a po celé Evropě.

(nik)