INZERCE

Bytový dům ve výstavbě, ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Počet veřejných zakázek je podobný jako loni, celková hodnota je však nižší

V lednu až září letošního roku vypsali zadavatelé veřejné soutěže v celkové hodnotě 88,4 miliardy korun. Z tohoto objemu bylo dosud zadány zakázky za 26,6 miliardy korun, naopak zakázky za 4,5 miliardy korun zadavatelé zrušili. Většina letošních zakázek tak stále podle analýzy firmy CEEC Research nemá známý výsledek.

Kvartální analýza českého stavebnictví Q4/2021, zpracovaná analytickou společností CEEC Research za podpory společnosti Cental Group, dále uvádí, že v lednu až září bylo vydáno 1153 řádných oznámení o zakázce, což je téměř stejný počet jako o rok dříve. Celková hodnota zakázek meziročně poklesla o 29 procent, ale značný podíl na tom má jedna mimořádně velká soutěž z loňského roku. Dopravní podnik hl. m. Prahy totiž loni v lednu vypsal tendr na první úsek línky metra D za 10,8 miliardy korun.

Určitá část oznámených zakázek je v následujících měsících zrušena a některé z nich mohou být znovu oznámeny jako další zakázka. Ze zakázek, které byly oznámeny v lednu až září 2021, bylo zrušeno 10 procent. Co se týká předběžného objemu, bylo zatím zrušeno 5 procent z celkové hodnoty zakázek oznámených v lednu až září 2021. Rušení se tak častěji týká menších zakázek.

Naopak je tomu v případě rychlosti výběru dodavatele. Z letos oznámených zakázek jich zatím bylo zadáno 44 procent celkového počtu, avšak jen 32 procent celkové hodnoty. Navzdory všeobecnému růstu cen stále platí, že veřejná soutěž vede k úsporám. Podle zjištění CEEC Research byla vítězná nabídka v průměru o 5 procent nižší než odhadovaná výše zakázky.

Tomáš Rovný