INZERCE

Dobíjecí stanice Pražské energetiky (PRE). Foto: PRE

Pražská energetika loni snížila čistý zisk o desetinu, prodala méně elektřiny

Stejné tržby, o desetinu nižší čistý zisk. S takovým výsledkem uzavřela loňský rok Pražská energetika. Třetí největší dodavatel elektřiny na českém trhu vykázal tržby 21,3 miliardy korun, konsolidovaný čistý zisk se meziročně snížil o 10,6 procenta na 2,55 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy dosáhl výše 4,74 miliardy korun, v roce 2019 to bylo 5,05 miliardy korun.

Pražská energetika (PRE) loni zaznamenala pokles prodeje elektrické energie o 5,4 procenta na 5,616 miliardy kWh, naopak na trhu s plynem dál expandovala (zvýšení o 20 procent na 561 milionů kWh). Vlastní výroba elektřiny oproti roku 2019 narostla z 29 na 36 milionů kWh; k původním solárním elektrárnám totiž před rokem a půl přibyla ještě farma větrných elektráren u Částkova na Sokolovsku.

Loňské výsledky PRE ovlivnila pandemie nemoci covid-19. „V souvislosti s pandemií byly vynaloženy přímé mimořádné náklady ve výši 27 milionů korun, a to především na ochranné prostředky, zajištění bezpečnosti práce, IT vybavení a telekomunikační spojení. Dále došlo k významnému nárůstu opravných položek o 73 milionů korun v důsledku předpokládaného zhoršení platební situace zákazníků PRE,“ uvedl v předmluvě výroční zprávy předseda představenstva a generální ředitel Pavel Elis.

Zatímco mateřská PRE se zaměřuje na obchodní aktivity, dceřiná firma PREdistribuce vlastní a provozuje rozvodnou síť na území Hlavního města Prahy a středočeských Roztok. Na konci roku 2020 bylo k její distribuční síti připojeno téměř 817 tisíc odběrných míst. Právě do oblasti distribuce směřovala většina z loňských investic skupiny PRE, které v součtu dosáhly výše 1,92 miliardy korun.

Co se týká plánů do příštích let, vedení PRE chce do roku 2025 vrátit hodnotu provozního zisku před odpisy (EBITDA) zpátky nad 5 miliard korun. Prostor k růstu vidí hlavně v oblasti inteligentní zákaznické infrastruktury, městské infrastruktury a udržitelné infrastruktury pro výrobu energie. V posledních letech se firma zaměřila třeba na stavbu dobíjecích stanic pro elektromobily. PRE má v plánu dosažení klimatické neutrality do roku 2035.

Hlavním akcionářem Pražské energetiky je konsorcim města Prahy a německé Energie Baden-Württemberg (EnBW), které vlastní přes 58 procent akcií. Dalších 41,4 procenta akcií drží EnBW samostatně. PRE pravidelně vyplácí vysoké dividendy, například v loňském roce se jednalo o 1,76 miliardy korun.

David Tramba