INZERCE

Nový 4,316 kilometru dlouhý obchvat má zároveň přispět k lepšímu propojení center a regionů Foto: Pixabay

Poláci podpoří výstavbu silnic z vládního fondu. Vyčlenili dvě miliardy zlotých

Polské ministerstvo infrastruktury zveřejnilo výzvu na podávání žádostí o spolufinancování projektů z vládního fondu rozvoje silnic. Finanční podporu umožnila loňská novela zákona. Nově lze z fondu financovat silniční obchvaty, městské komunikace či bezpečnostní prvky na silnicích.

Na realizaci projektů budou moci polské samosprávy z fondu získat až osmdesát procent nákladů. Celkově vyčleněná částka představuje dvě miliardy polských zlotých a maximální výše podpory pro jednu investici je sto milionů zlotých. Polská vláda z fondu plánuje financovat víceleté investice do roku 2028.

Oddělený tranzit a vyšší bezpečnost

Samotnou výzvu zveřejnil polský ministr infrastruktury, seznamy projektů doporučených k financování z fondu bude schvalovat předseda vlády. Díky investicím do silniční infrastruktury chce Polsko pomoci ekonomice po koronavirové pandemii.

„Zahajujeme podporu z Vládního fondu rozvoje silnic na výstavbu obchvatů na vojvodských silnicích. Investice do silnic místní správy, státních silnic, rychlostních silnic a dálnic, které v současné době realizujeme, jsou v souladu s předpoklady opatření k aktivaci ekonomiky v rámci boje proti dopadům pandemie,“ uvádí polský ministr infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Novela zákona z loňského prosince rozšířila projekty, na jejichž realizaci je možné požádat o podporu. Nově k nim patří i prvky ke zvyšování bezpečnosti na přechodech pro chodce či výstavba a rekonstrukce místních a obecních silnic.

Financování se bude týkat i výstavby obchvatů pro tranzitní dopravu. Investice mají zlepšit bezpečnost, minimalizovat dopravní zácpy, snížit provoz v dopravních špičkách a také snížit hluk z dopravy. Díky novým trasám tak bude tranzit oddělen od místní dopravy.

Stimulace ekonomiky po covidu

Dodatečná státní podpora také přispěje ke stimulaci ekonomické aktivity podnikatelů a tím i k účinnějšímu boji proti dopadům hospodářského zpomalení způsobeného pandemií covid-19.

Počátkem letošního března již Polsko zahájilo výzvu na podávání žádostí o spolufinancování investic zvyšujících bezpečnost chodců na místních komunikacích v rámci Vládního fondu rozvoje silnic.

Správci obecních a obecních komunikací budou moci žádat o spolufinancování projektů na zvýšení bezpečnosti chodců, k dispozici je dalších 525 milionů polských zlotých.

Tomáš Rovný