INZERCE

Staveniště vodní elektrárny Alpaslan, kterou postavila česká firma Energo-pro v Turecku (stav v dubnu 2019). Foto: David Tramba

Málo vody, malé zisky. Energo-pro si meziročně pohoršilo o 50 milionů eur

Ne zrovna úspěšný rok má za sebou česká firemní skupina Energo-pro, která se zaměřuje hlavně na podnikání v energetice v Bulharsku, Turecku a Gruzii. Místo čistého zisku 50,3 milionu eur za rok 2019 vykázala loni prodělek 1,1 milionu eur, vezmeme-li konsolidovaný zisk očištěný o podíly jiných akcionářů. Tržby této české firemní skupiny se snížily meziročně o osm procent na 758 milionů eur (20 miliard korun).

Jak dále společnost Energo-pro uvedla v nedávno zveřejněné výroční zprávě, celkový objem vyrobené elektřiny za rok 2020 dosáhl 2,18 miliardy kWh, což je pokles o 10 procent oproti výsledku v roce 2019. K poklesu došlo z důvodu zhoršených hydrologických podmínek, které byly ve všech zemích, kde společnost působí. Energo-pro vlastněné českým byznysmenem Jaromírem Tesařem se zaměřuje hlavně na provozování vodních elektráren.

Ve dvou zemích vlastní Energo-pro také rozvodnou síť. Objem distribuované elektřiny v Bulharsku (severovýchodní část země) klesl o dvě procenta, v Gruzii nastal pokles o šest procent. Lépe si firmě dařilo na trhu s elektřinou. V Bulharsku dodalo Energo-pro zákazníkům 6,58 miliardy kWh elektřiny, což je o dvě procenta více než v roce 2019. Pokles v objemu dodávek elektřiny v Gruzii (minus 8 procent) souvisí s liberalizací trhu pro velkoodběratele i dopady koronavirové epidemie.

Provozní zisk před odpisy a zdaněním (EBITDA) dosáhl v roce 2020 výše 108,2 milionu eur, což je pokles o zhruba 30 milionů eur oproti roku 2019. Pokles způsobilo zejména snížení ziskovosti v segmentu distribuce a dodávek elektřiny v Gruzii a Bulharsku. Vzhledem k vysoké akviziční a investiční aktivitě v minulých letech je skupina Energo-pro významně zadlužena u bank i držitelů dluhopisů, na konci loňského roku se jednalo o 663 milionů eur (přes 17 miliard korun).

Pokud jde o výhled na rok 2021, tak je vedení firmy optimistické. „Naše mateřská společnost DK Holding Investments úspěšně uvedla do provozu dvě velká turecká vodní díla, Alpaslan II a Karakurt. Očekáváme, že se tyto elektrárny v brzké době stanou součástí společnosti Energo-pro, čímž dojde k výraznému zvýšení objemu výroby, významnému navýšení našeho provozního zisku před odpisy a také ke snížení naší zadluženosti,“ uvedl výkonný ředitel skupiny Energo-pro Pavel Váňa.

David Tramba