INZERCE

Samohybná houfnice Dana. Foto: Wikimedia commons

Rychlost střelby nových děl bude oproti současným násobně vyšší

Rychlost střelby nových děl, které chce nakoupit ministerstvo obrany, bude několikanásobně vyšší než u nyní používaných prostředků. V současnosti může vojákům trvat příprava až řádově desítky minut, s novým systémem budou schopni vše zvládnout v řádu minut. Novinářům to dnes v Jincích na Příbramsku řekl velitel 13. dělostřeleckého pluku Milan Kalina.

Jednotku, která je vybavena samohybnými houfnicemi DANA, si dnes přijeli prohlédnout ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata. Metnar novinářům potvrdil, že ministerstvo má v úmyslu vojákům koupit děla Caesar od francouzské společnosti Nexter. Podle předpokladů za ně obrana zaplatí asi šest miliard korun, o ceně bude nyní úřad s firmou vyjednávat. Podle Metnara i Opaty by vyšší být neměla. Smlouva na 52 děl by mohla být podepsána do konce roku. Zapojení domácího průmyslu do zakázky by mělo být dle ministra minimálně 40 procent.

Ministerstvo nebude na nákup vypisovat výběrové řízení, podle Metnara i Opaty francouzská děla nejlépe splňují požadavky české armády. Metnar zvolený postup hájí jako nejlepší v okamžiku, kdy má ministerstvo obrany „naprostou jistotu“, jakou techniku chce pořídit. Výběru podle Opaty předcházel několikaletý proces, kdy porovnali několik systémů. Caesar podle něj dopadl nejlépe. Opata poznamenal, že patří k nejmodernějším na světě.

Novinářům řekl, že mezi nejdůležitější posuzované parametry patřil dostřel, rychlost střelby nebo použitý podvozek. Caesar bude umístěn na podvozku Tatra, který vyrobí česká firma Tatra Trucks.

Metnar poznamenal, že si dnes ověřil, jaké potíže vojáci mají s využíváním zastaralé techniky. S odkazem na stáří používaného dělostřeleckého systému podotkl, že vojáci v Jincích pracují v „době 70. či 80. let“. „Když jsem se na to dnes podíval, tak v některých momentech to byl smutný pohled. O modernizaci se dlouho mluvilo, ale nikam se to neposunulo,“ řekl. Nová děla je podle něj nezbytné nakoupit.

Podle Opaty by nová děla měla v armádě sloužit dalších asi 30 let. „Ve válce v současné době vyhrává ten, kdo má lepší informace, dostřelí dál a víc toho vidí, což tato děla jednoznačně naplňují,“ řekl. Dělostřelectvo je podle něj v konfliktech kvůli své účinnosti jedním z primárních cílů protivníka. Důležité proto je, aby bylo v palebném postavení co nejkratší dobu. Podle Kaliny u nyní používaného systému DANA je rychlost střelby až v desítkách minut, zkrátit by se měla na minuty.

Dělostřelci mají v Jincích k dispozici 48 systémů DANA, podle Kaliny je naprostá většina funkční s výjimkou asi osmi kusů. Jejich udržování v provozuschopnosti je ale náročné, řekl novinářům. Zároveň ale podotkl, že se stav oproti předchozím letům zlepšil, protože se podařilo nakoupit náhradní díly.

DANY včetně munice chce armáda po nákupu nových děl uložit do mobilizačních zásob. Cvičit na nich nebude ani aktivní zálohu. „Chceme, ať aktivní záloha primárně cvičí s moderní technikou, kterou armáda má, a jsou připraveni jako naše nejvyšší, nejlepší podpora, kterou máme,“ řekl Opata.

-čtk-