INZERCE

To, že jsou si Richard Mrázek a Petr Vokřál blízcí i dnes dokládá fotografie z včerejšího setkání obou politiků. Repro: ED

Další důkaz o propojení brněnských politiků ANO s kauzou Stoka. Se Švachulou byl léta v úzkém kontaktu i Vokřálův náměstek Mrázek

Už v roce 2009 se velmi dobře znali pozdější politik ANO a náměstek brněnského primátora Richard Mrázek a vazebně stíhaná hlavní postava brněnské korupční kauzy s krycím názvem Stoka – Jiří Švachula. Jezdili spolu mimo jiné na nákladné dovolené. O jejich vztahu teď začala mluvit Mrázkova exmanželka Petra Mrázek Johnová. Ta tvrdí, že místopředsedu hnutí ANO a bývalého primátora už v roce 2016 upozorňovala na možné korupční jednání Švachuly a Mrázka. Mrázek mezi obžalovanými v kauze Stoka nefiguruje, ale policie se o jeho aktivity se Švachulou a dalšími podezřelými zajímá. Dnes mělo roztržky v jihomoravském hnutí ANO řešit předsednictvo oblastní organizace Brno – město, ale jednání bylo zrušeno.

Rozval brněnského hnutí ANO 2011 se blíží do finále. A to ve velkém stylu. Před blížícími se krajskými volbami se jihomoravské hnutí otřásá na samé podstatě svého bytí vnitrostranickými spory. Nejdřív byly z popudu místopředsedy hnutí, bývalého brněnského primátora, Petra Vokřála a jihomoravské předsedkyně hnutí Taťány Malé zrušeny tři místní organizace s argumentem, že jejich členové byli v kontaktu s hlavní postavou korupční kauzy Stoka politikem ANO Jiřím Švachulou.

Jak se později ukázalo, v souvislosti se Švachulou se v policejním spise objevuje i Vokřálovo jméno. Rozhodnutí se následně revokovala, znovu se korespondenčně hlasovalo, aby nakonec předsednictvo hnutí ANO rozhodnutí o rozpuštění tří místních organizací v brněnských Židenicích, Černovicích a Starém Lískovci rozhodlo tak, že svoje březnové rozhodnutí zrušilo a politický problém se bude řešit na lokální úrovni.

Už nějaký čas se řeší, že se Švachulou udržoval velmi úzké vztahy i Vokřálův blízký spolupracovník, tehdejší náměstek primátora Richard Mrázek. Potvrzení takové informace by pak Vokřálovy důvody pro rozpuštění tří místních organizací stavělo doslova na hlavu. Mrázek mezi obžalovanými v kauze Stoka nefiguruje, ale policie se o jeho aktivity se Švachulou a dalšími podezřelými zajímá. Jeho jméno se ve spise vyskytuje velmi často. Podle policejních materiálů Mrázek se Švachulou řešili mimo jiné veřejné zakázky na brněnských úřadech. Nebo měli podle detektivů ovládat přes své lidi i některé městské společnosti.

Pohromadě na dovolených

Ekonomický deník nyní získal několik dokumentů, které mají blízkost Jiřího Švachuly a Richarda Mrázka potvrzovat. Jde například o závaznou objednávku na dovolenou na ostrově Mauricius z roku 2009. Ta je vystavena na jméno Švachuly, Mrázka a jejich partnerek. Z ostrova Mauricius pak pochází pravděpodobně fotografie Švachuly a Mrázka s partnerkami, které Ekonomický deník taktéž získal.

Momentka ze společné dovolené Jiřího Švachuly a Richarda Mrázka s partnerkami. Repro: ED

Pobyt na Mauriciu měl v roce 2009 Jiřího Švachulu a Richarda Mrázka stát ne úplnou lidovku, za letenky měli zaplatit přes 223 tisíc korun a za pobyt téměř 20 tisíc eur.

Závazná objednávka služeb na Mauriciu pro Jiřího Švachulu a Richarda Mrázka. Repro: ED

Mezi dalšími získanými doklady jsou pak vouchery z cestovky Dertour z roku 2012, například objednávka na pobyt v hotelu Hospes Maricel na Mallorce a nebo rezervace z La Quinta Golf and Country Club, taktéž z roku 2012.

Další z objednávek na společné dovolené Jiřího Švachuly s Richardem Mrázkem z roku 2012. Repro: ED
Další z objednávek na společné dovolené Jiřího Švachuly s Richardem Mrázkem z roku 2012. Repro: ED
Další z objednávek na společné dovolené Jiřího Švachuly s Richardem Mrázkem z roku 2012. Repro: ED

Ekonomický deník také získal dvě čestné prohlášení exmanželky Richarda Mrázka Petry Mrázek Johnové. Ta v nich tvrdí, že nynějšího místopředsedu hnutí ANO 2011 Petra Vokřála už v roce 2016 informovala o možném korupčním jednání obou politiků. „Tímto čestně prohlašuji, že jsem na jaře roku 2016 upozorňovala pana Petra Vokřála na možné korupční jednání mého manžela Richarda Mrázka a pana Jiřího Švachuly… …Tímto čestně prohlašuji, že můj bývalý muž, se důvěrně zná s panem Petrem Vokřálem a Jiřím Švachulou. Několikrát jsem byla přítomná u schůzek ve formátu Richard Mrázek, Jiří Švachula a Petr Vokřál. Tématem těchto schůzek nebyla vždy čistě politika, jak tvrdí Petr Vokřál. Taktéž mohu potvrdit, že Jiří Švachula, Richard Mrázek a Petr Vokřál se znají důvěrně a to již před založením hnutí ANO 2011,“ napsala a stvrdila ve dvou čestných prohlášeních Petra Mrázek Johnová 13. května.

Faksimile čestných prohlášení exmanželky Richarda Mrázka Petry Mrázek Johnové. Repro: ED

To, že jsou si Richard Mrázek a Petr Vokřál blízcí i dnes dokládá fotografie z včerejšího setkání obou politiků, která je na titulu článku. „Promiňte, teď nemám čas, omlouvám se,“ ukončil rychle telefonát na toto i další témata s Ekonomickým deníkem Richard Mrázek.

Vloni deníku Mladá fronta Dnes Mrázek tvrzení exmanželky odmítl. Dokonce prý na ní podal trestní oznámení. „Jsme již rozvedení, ale soudy ještě řešily, komu svěří do péče naše dítě. Vyhrál jsem a tím vše začalo. Informace, které uvádí na veřejnosti, nejsou pravdivé. Víc to nechci rozbírat, už jsem učinil právní kroky,“ prohlásil někdejší náměstek primátora.

„V jaké souvislosti se objevuje mé jméno se jménem Švachula? Víte asi více jako já. Byl členem Hnutí ANO a byl členem představenstva Brněnských veletrhů a výstav, stejně jako já. Žádné jiné vztahy jsme spolu neměli,“ zareagoval na otázky Ekonomického deníku již dříve Petr Vokřál.

Podle kopie policejního materiálu, který Ekonomický deník získal dříve, hlavní podezřelý z kauzy Stoka Jiří Švachula domlouval někdejšímu primátorovi Petrovi Vokřálovi některé schůzky. Například tu, týkající se převodu vlastnického práva vojenského objektu v Brně Pisárkách (u muzea Anthropos – pozn. red), kde někteří brněnští politici řeší už delší dobu možnou developerskou aktivitu – výstavbu bytů. Převod těchto pozemků řešilo s brněnským magistrátem ministerstvo financí, obrany a antimonopolní úřad. „V jednom z telefonních hovorů s primátorem Petrem Vokřálem k tomuto (Švachula) uvádí, že potřebuje přesný seznam osob, které se budou uvedené schůzky účastnit ´neboť je to udělané tak, že se o tom ví… aby to proběhlo jako ofiko…´,“ zaznamenala Národní centrála proti organizovanému zločinu.

I na další části už zmiňované stránky telefonické komunikace řeší Švachula s Vokřálem zástavbu v Pisárkách, na níž mají někteří brněnští politici více než eminentní zájem. „Díky odposlechu telefonního hovoru bylo zjištěno, že Jiří Švachula v telefonním hovoru, když se ho primátor města Brna Petr Vokřál ptá, že když už mluví tam o tom, že tam leží to, co říkal Richard Mrázek (Vokřálův náměstek – pozn. red.) z ministerstva financí, tak mu Jiří Švachula skáče do řeči s tím, že mu to řekne zítra, že už tam je oficiálně. Vokřál dále pokračuje, že se to týká Anthroposu, na což Jiří Švachula reaguje, že příští týden má rozkladovou komisi (ÚOHS – pozn. red.), tak se na to v klidu podívá, protože tam už je oficiálně,“ stojí také v policejních dokumentech.

Uvedený list z kauzy Stoka ovšem nepopisuje kontakt místopředsedy hnutí ANO Vokřála s bývalým členem Švachulou jako jediný. Trestní spis se zmiňuje také o nákupu elektromobilu, který měl Švachula Vokřálovi zařídit.

Pnutí v hnutí

Problémy hnutí ANO 2011 v Brně už zasahují do nejvyššího vedení nejsilnější vládní strany. Poté, co místopředseda hnutí a bývalý primátor města Petr Vokřál inicioval zrušení tří místních organizací, a tím jejich lokálním politikům zaniklo členství v hnutí, se proti tomuto kroku odvolalo hned několik členů k revizní a smírčí komisi hnutí ANO. Ekonomický deník má texty odvolání k dispozici. „Bývalí“ členové hnutí v nich poukazují na nestandardní chování lidí kolem Vokřála, který byl iniciátorem lokálních stranických čistek. Ty se podle bývalých členů neřešily nejprve usnesením krajské organizace, ale rovnou na předsednictvu hnutí v pražské centrále.

Předsednictvo hnutí ANO 2011 5. března zrušilo tři místní organizace: v Brně-Židenicích, Brně-Černovicích a Brně-Starém Lískovci. „Organizace dlouhodobě nepostupovaly v souladu s principy hnutí,“ řekl k tomu ČTK místopředseda ANO a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Hnutí tak podle něj zareagovalo na personální propojení některých členů místních organizací se dvěma policejními vyšetřováními: mimo jiné s korupční kauzou na radnici Brno-střed s policejním krycím jménem Stoka, v níž figuruje bývalý politik ANO Jiří Švachula, a s napojením některých členů na „pochybné skupiny“ mimo hnutí. Bývalí členové v odvoláních kritizují Vokřálovo odůvodnění na webu idnes.cz.

Článek, který rozzuřil členy zrušených místních organizací. O konci místních sdružení se dozvěděli až z médií. Repro: ED

Policie nedávno navrhla státnímu zástupci, aby Švachulu a další obviněné v souvislosti s údajnou korupcí na radnici Brno-střed obžaloval. A tak se podle informací Ekonomického deníku i stalo. Obžalováno má být 11 lidí. Státní zástupce tvrdí, že výše úplatků, které si skupina podle kriminalistů rozdělila, činí cca 33 milionů korun. Ovlivněny byly podle policie tamní veřejné zakázky v celkovém objemu za asi 328 milionů korun. Dotyční jsou obžalovaní z několika trestných činů, například z účasti v organizované skupině nebo z přijetí úplatku, podle informací Ekonomického deníku státní zástupce u Švachuly hodlá požadovat trest 15 let za mřížemi. Policejní razie se na radnici uskutečnila loni v březnu.

Dnes mělo vrcholící roztržky v jihomoravském hnutí ANO řešit předsednictvo oblastní organizace Brno – město. Jednání bylo ale zrušeno. Podle vnitrostranických kuloárů není navic vyloučeno, že se Petr Vokřál pokusí zrušit celoměstskou organizaci hnutí ANO. Nebo může nakonec hnutí ANO opustit a pokusit se kandidovat s jiným subjektem.

Jan Hrbáček

[td_block_15 modules_on_row="" hide_audio="yes" f_title_font_family="947" f_title_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_title_font_line_height="1.1" f_title_font_weight="700" title_txt_hover="#1e73be" modules_category="above" modules_category_padding="3px 4px 2px" f_cat_font_family="582" f_cat_font_weight="400" f_cat_font_transform="uppercase" f_cat_font_spacing="1" f_meta_font_family="582" f_meta_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_meta_font_line_height="1" f_meta_font_style="italic" f_meta_font_weight="400" author_txt="#000000" date_txt="#000000" show_btn="none" show_excerpt="none" show_com="none" image_height="100" image_floated="float_right" show_cat="none" meta_padding="eyJhbGwiOiI0cHggMTBweCAwIDAiLCJwb3J0cmFpdCI6IjAgMTBweCAwIDAifQ==" all_modules_space="eyJhbGwiOiIzMCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjIwIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" modules_divider="" category_id="_more_author" tdc_css="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" show_author="none" image_width="26" show_date="eyJwb3J0cmFpdCI6Im5vbmUifQ==" limit="3" sort="" image_size="td_324x400" offset="1" mx4f_title_font_family="948" el_class="single-related-articles" mx4f_title_font_size="14" mx4f_title_font_line_height="20px" mx4f_title_font_weight="700"]