INZERCE

„Musíme zcela jasně detekovat rizika, protože to se může týkat kohokoliv v České republice. Je to politicky jasně zneužitelná věc," tvrdé o chystané reformě policie šéf Starostů a Nezávislých Vít Rakušan. Repro: starostove-nezavisli.cz/

Hrozí, že k citlivým informacím z vyšetřování bude mít přístup úzká skupinka vyvolených. Nejsou vyloučeny cílené úniky informací, varuje předseda Starostů Rakušan

Odbor centrální analýzy v policii, který by měl vzniknout na jaře, může kumulovat výbušné informace a přístup k nim by měla mít skupinka jedinců. Není pak vyloučeno zneužití informací, kritizuje aktuální návrh policejní reformy předseda hnutí Starostové a Nezávislí Vít Rakušan. „Útvar bude mít nějakého nadřízeného, zodpovědného náměstka policejního prezidenta, nad ním bude politický ministr. A já si prostě neumím představit, že se ty informace nedostanou někam, kam by se dostat neměly,“ míní Rakušan.

Od 1. dubna by měl v policii vzniknout odbor centrální analytiky, kam by se měly sbíhat informace z trestních řízení. Plánuje se také vznik Národního kriminálního úřadu, a z toho důvodu by se měly z Národní centrály proti organizovanému zločinu pravděpodobně oddělit sekce řešící akutní bezpečnostní rizika, jako například kyberkrimalitu či terorismus.

Problém spočívá v tom, že změny oznámili minulý týden ministr vnitra Jan Hamáček a Policejní prezident Jan Švejdar poněkud překotně, aniž by s nimi seznámili například poslance výboru pro bezpečnost. Respektive Hamáček ani Švejdar neoznámili konkrétně ani veřejnosti například to, jaké údaje by se měly sbíhat pod odbor centrální analytiky? Kdo tuto složku povede, kdo má nastoupit na zhruba desítku míst elitních analytiků, a zda jsou potenciální centrální analytici pro takovou náplň práce erudováni nejen metodickou praxí z Policejního prezídia?

V utajení zůstávají zatím i autoři popisovaných zásadních změn v bezpečnostních složkách. Jako nejvíce problematické se jeví už zmiňované stékání informací z trestních řízení do úzkého kruhu lidí. Do analytického odboru by se tak mohly dostat vyhodnocení odposlechů, ze sledování, výslechy svědků z takzvaných živých kauz, a podobně. Logicky by pak hrozilo, že by se tyto informace mohly dostat k nepovolaným osobám. Respektive začíná být skloňováno pokus o vážné zesílení politického vlivu na policii kvůli citlivým kauzám.

Ministerstvo vnitra v této věci odkázalo Ekonomický deník s podrobnými otázkami na Policejní prezídium. To ovšem mlčí (nezodpovězené otázky níže – pozn. red.). Ekonomický deník kvůli plánovaným změnám v policii hovořil s velkým kritikem čerstvě ohlášených, ovšem podrobněji nevysvětlených, změn – členem sněmovního výboru pro obranu, předsedou hnutí STAN Vítem Rakušanem.

Proti reformě policie jste se poměrně tvrdě vymezil. Plány ministerstva vnitra a Policejního prezídia vás vyděsily?

Za prvé mě dost překvapil způsob oznámení těch zásadních změn, který se v policii praktikuje delší čas. Ta jejich léčba šokem, kdy něco oznámí na tiskové konferenci, aniž by to předem projednalo na bezpečnostním výboru. Upozorňuji, že konference pana ministra a policejního prezidenta byla dopoledne a bezpečnostní výbor zasedal odpoledne, já bych předpokládal opačný postup, odborná debata má předcházet vypuštění bomby do mediálního prostoru. Za další, vzniknout má centrální analytický úřad, a podle toho, jak je to zatím podáváno, tomu rozumíme tak, že nějakých deset lidí by mělo přístup ke všem živým kauzám. Od těch nejzávažnějších, až k těm, které se odehrávají na úrovni krajů a okresů. Pozor, nejen specializovaných policejních útvarů, ale z případů z celé republiky. Ale třeba, a v to doufám, slyšíme zatím jen špatné informace.

Co vám tedy konkrétně vadí?

S ohledem na úniky informací z vyšetřování minula je to nejlepší možná cesta jak zprostředkovat takto citlivé informace pro určitou vyvolenou skupinu. Ten útvar bude mít nějakého nadřízeného, zodpovědného náměstka policejního prezidenta, nad ním bude politický ministr. A já si prostě neumím představit, že se ty informace nedostanou někam, kam by se dostat neměly.

To znamená, že ty oznámené změny vnímáte jako účelovou reformu policie, jejímž cílem má být, a teď to hodně zúžím, aby se někteří vybraní jedinci dostávali k informacím, jež by mohly ohrozit například jejich stranické kolegy, a podobně?

Já bych z toho měl úplně vážnou obavu, protože nikdo nevysvětlil, proč, i v mezinárodních poměrech bezprecedentní opatření centralizovat takto výbušné informace mezi deset lidí, se tady dělá. Analytické odbory v jednotlivých složkách fungují, konec konců i na Policejním prezídiu. Tady se prostě bezprecedentně zvyšuje kompetence pár lidí vstupovat do živých kauz.

„Já si prostě neumím představit, že se ty informace nedostanou někam, kam by se dostat neměly,“ varuje Vít Rakušan. Repro: ED
Ptali jste se kolegů z vládních stran – ANO a ČSSD – jestli o něčem takovém věděli, jestli měli podrobné informace? Atakujete ministra vnitra, policejního prezidenta, proč vás obešli, a neseznámili vás s takto závažnými změnami, před jejich zveřejněním?

To se odehrálo minulý čtvrtek. A notně překvapeni nebyli jen mí opoziční kolegové, ale i koaliční poslanci. To je věc, která se řešila na ministerstvu, možná na vládě, kdo ví. Co chceme dělat? Má to dvě roviny.

Jaké?

Budeme se ptát ministra Hamáčka a policejního prezidenta Švejdara, jestli tohle opravdu myslí vážně. Jestli je to definitivní, a budeme chtít slyšet odpověď na to, jestli je rozumné, aby absolutně ke všemu, co se v trestní rovině v tomto státě odehrává, mělo mít přístup deset vyvolených lidí. A za druhé se budeme ptát na to, proč reformy v policii probíhají neustále různými drobnějšími ději a posuny, a neoznámí se komplexně. Protože pro Národní centrálu proti organizovanému zločinu funguje jakási skupina „Reforma“, jeden kolega se ptal na její složení a tu informaci prostě nedostal. Takže tu máme skupinu, o jejímž složení nemáme ponětí a nevíme vůbec, co připravuje. Jestli to je návrat před sloučením elitních útvarů z pera Milana Chovance, nebo jestli mají být oddělena z NCOZ pracoviště zabývající se kybernetickou kriminalitou, terorismem. Zatím prosakují pouze spekulace. Nevím, proč to řežou jak salám, a nepředstavili komplexní projekt.

Kdyby reorganizace policie skutečně proběhla modelem sbíhání informací ze všech trestních řízení po celé zemi úzké skupině lidí, evokuje to praktiky komunistické Státní bezpečnosti. To je téma pro celé plénum Poslanecké sněmovny. V sousedních zemích by nejspíš proběhl pokus o hlasování o nedůvěře vládě. Jak byste s tím naložil vy, jako předseda jedné z opozičních stran?

Tahle záležitost by se na plénum Poslanecké sněmovny každopádně dostat měla. Jestli se nám to povede, to záleží na vládní většině, která je dost sveřepá v pouštění opozičních materiálů na plénum. Na druhou stranu, i diskuse s opozičními kolegy, docílí toho, že se to na plénum nějakým způsobem dostávat bude.

No, upřímně řečeno s ohledem na vývoj různých kauz není vyloučeno, že se to může úzce týkat i některých kolegů z vládních stran. Třeba to téma s ohledem na mohutný impakt takových změn zaujme i někoho nich…

Na bezpečnostním výboru musíme být tak dobře připraveni, abychom zaujali i vládní poslance. Musíme zcela jasně detekovat rizika, protože to se může týkat kohokoliv v České republice. Je to politicky jasně zneužitelná věc. A to, co musí skončit, je, aby se zásadní pracoviště, jako je Národní centrála proti organizovanému zločinu, stávala rukojmím politických her, jak to už nějaký čas sledujeme. A aby lidé, kteří v podobných útvarech nebyli vystavováni podobným tlakům, že zítra přijde tisková konference, že jejich práce bude od zítra vypadat úplně jinak. To si ti skuteční profesionálové, kteří tam pracují, nezaslouží.

Používáte silná slova, už máte rozepsanou interpelaci?

Zatím ne, ale určitě bude odeslaná ministrovi vnitra určitě brzo. Zatím se snažím, a celkem poctivě, dostat k podrobným informacím. Snažím se připravit na výbor i na interpelaci tak, abych nebyl odbyt nějakými plytkými argumenty. Nejsem navíc sám, u koho vzbudily ty chystané kroky velké pochybnosti.

Zdroj: ED

Jan Hrbáček