INZERCE

Firma RAVAK přišla o jednoho ze zakladatelů, Jindřich Vařeka st. zemřel

Jeden ze zakladatelů firmy RAVAK, která je významným výrobcem koupelen a další sanitární techniky, Jindřich Vařeka st. zemřel. Podle serveru Příbram.cz se tak stalo v noci na Štědrý den. Podrobněji informaci dnes rozvedl server E15.cz. Rodinná firma RAVAK je spojována nejen z koupelnovým byznysem, ale také s nekalými obchodními praktikami a nepřátelským přebíráním firem. Nejznámějším případem je Oleo Chemical.

Příbramská rodinná firma RAVAK, která proslula zejména díky svému koupelnovému programu řeší od Štědrého dne nepříjemnou záležitost. Ve věku 90 let nečekaně v noci na Štědrý den zemřel jeden ze zakladatelů Jindřich Vařeka st. Vedení firmy nyní řeší, jakým způsobem bude vypořádáno jeho dědictví a kdo se ujme řízení firmy. Jeho syn a jmenovec je totiž starostou Příbrami a na denodenní řízení firmy tak logicky nemá čas. Nyní tedy právníci firmy řeší, jak nově zorganizovat řízení firmy, jejíž obrat se pohybuje okolo 1,2 miliardy korun ročně. „Věci ještě nejsou předjednané, je to předčasné,“ řekl serveru E15.cz Jindřich Vařeka mladší na otázku, jak se nyní upraví majetkové poměry v podniku.

Kromě podnikání ve svém oboru jsou však lidé kolem RAVAKu a především zemřelý Jindřich Vařeka st. známí nevybíravými praktikami při svém podnikání. Vzhledem k úspěšnosti firmy měl dostatek volného kapitálu, aby mohl investovat do slibných firem a jejich rozvoje. Je známo několik případů, kdy se po získání klíčových dokumentů a informací snažil firmy převzít a původní majitele zlikvidovat například posláním do vězení. To je případ Oleo Chemical o němž jsme podrobně informovali v několika článcích. Jeden ze zakladatelů společnosti Kamil Jirounek sedí teď ve vězení právě kvůli sporům s Ravakem.

Před nástupem do vězení poskytl Jirounek Ekonomickému deníku rozhovor, kde mj. řekl:

„Chci říct jednu věc. Všichni si myslí, že Ravak dělá jenom vany. Mají solární elektrárnu, nástrojárnu, hotel 1. Republic v Praze V tůních, hotel Equitana v Březnici, získali akcie společnosti Kajgr pneu. Oni ze sebe dělají chudáky, kteří nerozumí byznysu a nechali se okrást nějakými šíbry. To vůbec není pravda. Lidé Jindřichu Vařekovi a Jiřímu Kreysovi starším kvůli věku a blazeovanému vystupování snadno skočí na špek. Tihle lidé se nám mstí až do morku kostí. Jen stále nevím za co,“ řekl Jirounek.

Server Forum 24 upozornil na případ Františka Kajgra, příbramského podnikatele s pneumatikami. Ten se do problémů dostal poté, co do jeho firmy „Kajgr-prodej pneu“ investoval zesnulý miliardář Vařeka st. Podle serveru až do té doby firma Františka Kajgra prosperovala a její tržby se pohybovaly kolem 150 až 200 milionů korun ročně. Miliardář Vařeka ale Kajgra přesvědčil, že je třeba jeho firmu posunout dál v rozvoji a předestřel mu plán výroby biopaliv z odpadu z pneumatik, tedy velmi slibného byznysu. Podle serveru Forum 24 ve chvíli, kdy byly Vařekovy peníze investovány do rozvoje Kajgrovy firmy, skončilo mezi těmito muži přátelství. Vařeka měl totiž Kajgra díky úpisům v hrsti a začal po něm v rozporu s dohodami požadovat peníze zpět ihned. Celá věc došla tak daleko, že příbramský boss na sebe společnost nechal při podezřelé operaci přepsat a podnikatel Kajgr skončil v insolvenci. Nedávno byl v nedobrovolné dražbě prodán jeho rodinný majetek.

-red-

O tématu Oleo Chemical jsme psali:

Ostře sledovaná kauza Oleo Chemical. Aneb co si lze dovolit nebo spíše nedovolit s… 

Zakladatel firmy Oleo Chemical Kamil Jirounek dnes nastupuje tříletý trest 

Česká justice: Zvrat v kauze Oleo Chemical? Nejvyšší soud zřejmě uznal Jirounkovy námitky v… 

Zakladatel Olea Chemical Jirounek: Tunelovat vlastní firmu, abych přišel o x-násobnou investici, je absolutní… 

Kauza Jirounek: Škodu nespáchal, přesto byl odsouzen