INZERCE

Priority EU v novém roce? Více peněz pro mladé lidi, na inovace, ale i migraci

Jednou z hlavních priorit EU v roce 2019 bude budoucnost mladých lidí a vytváření příležitostí a pracovních míst. Podle europoslankyně Martiny Dlabajové v příštím roce dojde k finančnímu posílení výměnného programu pro studenty Erasmus+, který na studijní pobyty mladých lidí obdrží 2,8 miliardy eur. To je o téměř 20 % více než v roce 2018. Rozpočet pro příští rok na svém předvánočním zasedání ve Štrasburku schválili europoslanci. S jeho návrhem už dříve souhlasily členské státy EU.

Program Erasmus+ je pro Martinu Dlabajovou prioritou také v budoucím víceletém finančním rámci, který bude platit pro období 2021-2027. Česká europoslankyně na tom pracuje jako stínová zpravodajka při probíhajících jednáních. „Právě investice do lidského kapitálu patří mezi prioritní oblasti budoucího víceletého rozpočtu EU. Podpora mobility v oblasti vzdělávání totiž přispívá k osobnímu a profesnímu rozvoji studentů a je důležitým faktorem pro hospodářský růst a zaměstnanost v EU,“ dodává Dlabajová.

Stěžejní bude lepší dostupnost programu Erasmus+ pro větší množství zájemců ze všech úrovní vzdělávání, ale také důraz na podporu celoživotního vzdělávání pro občany všech věkových kategorií. Právě v dnešní době technologického vývoje a digitalizace je důraz na celoživotní vzdělávání klíčový.

Martina Dlabajová je členka Výboru pro zaměstnanost a sociální věci v Evropském parlamentu, kde se zaměřuje na uplatnění a zaměstnanost mladých lidí. „I když se nám to v České republice nemusí tak jevit, nezaměstnanost mladých lidí je jedním z velkých problémů současné EU. A proto je tolik důležité, že se na ni evropský rozpočet soustředí,“ uvedla česká europoslankyně.

Další prioritou rozpočtu pro rok 2019 je podpora inovací v EU. „Ve složení jednotlivých kapitol rozpočtu je znát důraz na podporu hospodářského růstu, podnikání a vývoje. Důležitou součástí toho je i výrazné navýšení pro program Horizont 2020, jenž obdrží 12,3 miliardy eur na podporu výzkumu a inovací. Ve srovnání s rokem 2018 je to o téměř deset procent více,“ říká k tomu česká europoslankyně. Z programu Horizont 2020, který je určený k financování vědy, výzkumu a inovací, mohou čerpat nejen výzkumní pracovníci univerzit či výzkumné ústavy, ale i podniky a firmy či občanská sdružení.

Schválený rozpočet EU pro příští rok počítá také s navýšením prostředků Nástroje pro propojení Evropy, kterému bylo přiděleno 3,8 miliardy eur na financování infrastrukturních projektů v celé Evropě. Celkem 367 milionů eur pak může využít program COSME, který je určený pro zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků.

Kromě toho evropský rozpočet pro rok 2019 se bude zaměřovat i na další výzvy, kterým EU v současné době čelí. Do oblasti zvládání migrace poputuje 1,1 miliardy eur, což je více než dvojnásobek oproti letošnímu roku.

Celkově jsou závazky na příští rok stanoveny na 165,8 miliardy eur, což oproti rozpočtu na rok 2018 představuje zvýšení o 3,2 %. Platby dosahují 148,2 miliardy eur, tedy o 2,4 % více než v roce 2018.

„Evropská unie a její rozpočet musí být dostatečně flexibilní. V rámci aktuálního víceletého finančního rámce zůstává k dispozici rezerva ve výši 1,3 miliardy eur, která má zajistit, aby byla EU schopna reagovat na nepředvídané události a potřeby,“ dodává europoslankyně Martina Dlabajová.