INZERCE

Znečištění. Ilustrační foto. Zdroj: Wikimedia Commons, Eric Jones (CC BY-SA 2.0 )

V Moravskoslezském kraji dostanou lidé dotace na kotle předem a bezúročné půjčky

Přesné podmínky 3. výzvy programu Kotlíkové dotace ještě nejsou známy. Již nyní je ale jasné, že pro Moravskoslezský kraj budou tyto podmínky speciální. Lidé si zde totiž budou moci na nový kotel půjčit.

Kotlíková dotace funguje od roku 2004. Jejím cílem je snížení emisí z vytápění v ovzduší tím, že lidé přejdou na ekologičtější topidla, konkrétně na plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu či automatický kombinovaný kotel. Dotace, kterou spravují Krajské úřady, se poskytuje až posléze. Lidé si nejprve pořídili z vlastních prostředků nový kotel, aby, v případě, že byli úspěšní, získali peníze od státu. Pro některé zájemce je ale prakticky nemožné sehnat peníze na nový kotel dopředu, takže pro ně byla účast v tomto programu vyloučena.

Právě to chce řešit nový pilotní projekt Ministerstva životního prostředí. Ten cílí na Moravskoslezský kraj, který je jednak postižen velmi špatným životním prostředí, dále je zde vysoké zastoupení nízkopříjmových uchazečů. Ministerstvo tedy plánuje, že jim dá na kotle peníze dopředu, a to na celý kotel. To, co bude nad rámec dotace ve výši 127 500 korun, budou moci uchazeči splácet. Splácet budou jen utracenou částku bez úroků: „V Moravskoslezském kraji spustí Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR pilotní program bezúročných půjček na nákup kotlů pro nízkopříjmové domácnosti. Z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR si budou moci půjčit na dorovnání ceny kotle, kterou jim nepokryje kotlíková dotace. Z programu budou financování také specialisté na obecních úřadech, kteří s výměnami a administrativou ohledně půjček i kotlíkových dotací lidem pomohou,“ sdělil Ekonomickému deníku Ondřej Charvát z tiskového odboru Ministerstva životního prostředí.

Nové kotle by si mohli lidé v Moravskoslezském kraji zřejmě pořídit už příští rok: „Konkrétní pravidla pro rozdělování kotlíkových dotací zveřejníme v lednu, kdy bude spuštěná třetí vlna pro celou Českou republiku. Jednotlivé kraje pak na svém území vyhlásí program KD pro občany, dá se předpokládat, že nejrychlejší kraje, mezi které Moravskoslezský kraj patří, budou schopné vypsat podporu v létě,“ uvedl pro Ekonomický deník Ondřej Charvát. Dotace na kotle předem by mohly být dostupné i v jiných krajích: „Program bezúročných půjček pro MSK je pilotní, uvažujeme o jeho rozšíření i na Ústecký a Karlovarský kraj. Důvodem jeho zavedení je zvýšení dostupnosti kotlíkových dotací pro ekonomicky slabší rodiny,“ řekla Ekonomickému deníku Dominika Pospíšilová z Ministerstva životního prostředí.

Michaela Kadlecová