INZERCE

Poslanci chtějí zákonem o digitální službě ulehčit styk s úřady

Ulehčit občanům vyřizování úředních záležitostí se státními orgány má do pěti let zákon o právu na digitální službu, který chtějí v lednu předložit poslanci všech sněmovních stran. Záměr zákona dnes představili novinářům. Normu připravili ve spolupráci s ministerstvy a ICT unií, tedy profesního sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací.

Zákon podle prezidenta ICT unie Zdeňka Zajíčka počítá s tím, že vznikne propojený datový fond, ze kterého budou moci úřady získat na základě zákonného oprávnění nebo souhlasu klienta potřebné údaje. „Občané by už nemuseli dokládat úřadům informace ze svých průkazů, potvrzení nebo vysvědčení,“ uvedl Zajíček.

Norma podle něj také umožní i v souvislosti se vznikem katalogu služeb státu, aby se požadovaná data automaticky načetla do příslušných formulářů a lidem je stačilo už jen podepsat. Předpokládá se, že lidé by se mohli dostat ke službám státu také například prostřednictví internetového bankovnictví.

Vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla iniciativu poslanců přivítal s tím, že bude třeba budování online služeb a platforem pro sdílení dat mezi úřady. Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že zákon bude klíčovou normou na cestě k digitálnímu Česku. Podobně se vyjádřili zástupci dalších stran s důrazem na to, že zákon pomůže odstraňování byrokracie. Poslankyně ANO Barbora Kořanová uvedla, že k přijetí zákona bude třeba udělat audit stávající legislativy.

 

Předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Pavel Jelínek (SPD) uvedl, že zákon umožní plně využívat letos zavedeného elektronického občanského průkazu. Zároveň ale bude třeba dbát na zajištění osobní ochrany občanů a jejich údajů před jejich zneužitím.

Komunistický poslanec Jiří Valenta poznamenal, že i po přijetí zákona bude zajištěna stávající „papírová“ forma vyřizování úředních záležitostí s ohledem na rozdílnou věkovou a znalostní strukturu obyvatel. Podle poslance by zákon každého občana neměl nutit, aby si koupil počítač.

-čtk-