INZERCE

Za dostupné bydlení. Situace na londýnském nájemním trhu se vyostřuje.

Bytová krize v Londýně se vyostřuje i díky Airbnb

V Londýně se staví byty. Ale luxusní, které jsou pro běžnou populaci nedostupné. Zároveň se jiné pronajímají ilegálně.

Více než stovka bytů v londýnské čtvrti Park West se stala předmětem vyšetřování pro podezření z ilegálního pronajímání na krátkodobé bydlení. Podle listu Financial Times to jen dokresluje, jak platformy jako Airbnb a další narušují trh s bydlením, kdy se byty pronajímají spíše turistům, než aby tvořily nabídku rezidenčního bydlení.

Jde o 106 bytů z celkových 530 poblíž Hyde Parku. Stálí obyvatelé si prý připadají, jako kdyby bydleli v hotelu než v regulérním bytovém domě. „Tito lidé se zde chovají jako v hotelu, protože to není jejich domov, nemají zájem se chovat jinak,“ řekl listu Financial Times jeden ze stálých obyvatel, který už v bytovém domě žije více než třicet let. „Neberou ohledy na to, kam si položí zavazadlo, jsou hluční, nevadí jim, když něco rozbijí. Když chtějí mít divoký večírek, tak ho mají,“ dodal bezradně.

Platforma Airbnb převrátila naruby celý turistických ruch tím, že z každého majitele bytu dělala potenciálního hoteliéra, který si může přivydělat zajímavé peníze. Současně s tím ale došlo k vyčlenění určité části bytů ze standardní nabídky bydlení, čímž došlo k růstu nájmů prakticky po celém světě. Samozřejmě za přispění dalších faktorů jako například uvolněná měnová politika centrálních bank v posledním desetiletí.

Do devadesáti dnů v roce

Města se s tímto novým druhem podnikání v ubytovacích službách snaží vypořádat, a to s větší či menší mírou regulace i úspěchu. V Londýně bylo zavedeno pravidlo, že majitelé mohou své byty pronajímat na krátkodobé pobyty po dobu maximálně devadesáti dní v roce. Jenže je prý velmi složité jeho dodržování vymáhat. Místní radnice se tak obrátila na britský kabinet s tím, aby po Airbnb a dalších platformách tohoto typu vyžadoval sdílení informací o ubytovaných hostech s radnicemi.

Podle konzervativního radního westminsterské radnice Iana Adamse má město přehled o lidech, kteří se ubytují v hotelích. „Když ale lidé využijí ubytování v soukromí, nemáme šanci to zjistit a nemáme ani možnost po nich vyžadovat respektování pravidel, která musejí dodržovat v hotelu,“ řekl listu Financial Times.

Ministryně pro bydlení Heather Wheelerová tvrdí, že v zájmu vlády je podpora krátkodobého pronájmu, protože je do dobré pro hospodářství. „Nechceme přicházet s další regulací. Zároveň je ale třeba říci, že lidé musí své byty pronajímat zodpovědně,“ řekla s tím, že je právě na municipalitách, aby dodržování pravidel dokázaly vymoci. Podle vyjádření ze strany Airbnb ale platforma jako jediná s londýnskou radnicí i úřady jednotlivých čtvrtí spolupracuje a dbá na to, aby pronajímatelé pravidla respektovali.

Podle informací, které má radnice, pod niž spadá čtvrť Park West, k dispozici od Airbnb, se zde vyskytuje na čtyřicet krátkodobých pronajímatelů. Není však prý možné zjistit, zda se všechny byty nacházejí v jednom domě, nebo jsou rozprostřeny na více místech. 106 bytů v Park West je momentálně součástí širšího šetření téměř 1400 bytů pro krátkodobý pronájem v blízkém okolí. Místní radnice prý dostala hlášení mimo jiné o tom, že jsou v některých takto pronajímaných bytech nabízeny i sexuální služby, nebo že jsou využívány jako zotavovny pro „zdravotní turisty“. V minulém roce bylo úřady takto zavřeno osmadvacet bytů.

Staví se, ale pro bohaté

Přestože se má za to, že nedostatek bytů na trhu se nijak neřeší, v Londýně se poměrně čile staví. V britské metropoli je podle portálu TheConversation.com v různých fázích rozestavěno na pět set developerských projektů – výškových budov, které mají nabídku bytů zvětšit. Problém ale tkví v tom, že se jedná o apartmá, která budou běžným smrtelníkům nedostupná. Jde totiž o byty převážně luxusní.

Ačkoli na běžném trhu už ceny bytů nebo nájemního bydlení od jara mírně klesají, poptávka po luxusních bytech je stále velmi silná. Odhaduje se, že v Londýně žije asi 3100 lidí, jejichž majetek přesahuje hranici dvaceti milionů liber (573 milionů korun), a dalších asi šest tisíc takto bohatých lidí má Londýn jako své druhé domovské město. Na území hlavního města Spojené království také žije přes devadesát dolarových miliardářů.

Jenže to ještě neznamená, že jsou všechny londýnské luxusní byty plně obsazeny. V centrálním Londýně je prázdný každý dvacátý. Mezi lety 2014 a 2016 bylo prodáno třináct procent luxusních apartmá prodáno zámořským majitelům. U novostaveb je statistika ještě o něco zajímavější. Zde je jich neobsazená až polovina, v centrálním Londýně bezmála dvacet procent.

Přitom Londýn a vůbec celá Velká Británie se už nějakou dobu potýká s bezdomoveckou krizí. Na území ostrovního království žije nejméně 320 tisíc lidí bez střechy nad hlavou. Nejvážnější je situace v Newhamu ve východní části Londýna, kde na sto lidí připadají čtyři bezdomovci. V absolutních číslech jde o 14,5 tisíce lidí bez střechy nad hlavou. V celém hlavním městě Velké Británie pak žije více než 170 tisíc bezdomovců, což představuje asi dvě procenta londýnské populace. To je čtyřikrát více než činí celonárodní průměr.

O tématu jsme psali zde.

Dokonce i v nejbohatších londýnských čtvrtích, Chelsea a Kensington, žije přes pět tisíc lidí bez domova, tedy asi každý třicátý. Vláda se snaží situaci řešit, nicméně výsledky zatím hmatatelné nejsou, neboť bezdomovců meziročně přibylo. Kabinet Theresy Mayové chce ale bezdomovectví v té nejsyrovější podobě – tedy přespávání na ulicích – do roku 2027 vymýtit.

-zm-