INZERCE

Státní tajemník na Ministerstvu zdravotnictví ČR. Foto: Zdravotnický deník

Státní tajemník ministerstva zdravotnictví Beneda rezignoval. Vláda jeho odchod schválila

Dlouhodobě kritizovaný státní tajemník na ministerstvu zdravotnictví Ivo Beneda poslal minulý týden státnímu tajemníkovi v ministerstvu vnitra Josefu Postráneckému, který je nejvyšším státním úředníkem, žádost o své odvolání k 30. 11. Vzhledem k tomu, že státní tajemníky jmenuje a odvolává vláda, postoupil Postránecký tuto žádost vládnímu kabinetu. Vzhledem k tomu, že Beneda byl notně kritizován za ochromení ministerstva zdravotnictví, a to nejen stávajícím ministrem ale i jeho předchůdci, stejně jako premiérem, dalo se očekávat, že kabinet dnes jeho žádosti vyhoví a skutečně se tak stalo. Benedovu rezignaci má Ekonomický deník k dispozici.

Státní tajemník na ministerstvu vnitra a nejvyšší státní úředník – Josef Postránecký, který řídí celou státní službu, dostal v pátek překvapivý dopis. Jeho kolega z ministerstva zdravotnictví – Ivo Beneda v něm žádá o své odvolání z místa státního tajemníka Ministerstva zdravotnictví ČR.

Jeho žádost dnes vláda schválila, což se dalo předpokládat, že si na jeho působení stěžoval jak stávající ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) tak i jeho vládní a stranický šéf Andrej Babiš. Chování státního tajemníka vadilo nejen politikům, ale i úředníkům ministerstva. Když úředníci vyplňovali  anonymní dotazníkový průzkum spokojenosti zaměstnanců ministerstva zdravotnictví, jeden z nich napsal: Největší problém ministerstva zdravotnictví? Beneda, Beneda a ještě jednou Beneda! – podrobně o tom psali kolegové ve Zdravotnickém deníku letos na konci února. V květnu pak ministr Adam Vojtěch v parlamentu tvrdě kritizoval státního tajemníka Benedu za destrukci ministerstva, později vyplynulo najevo, že si na něj stěžoval i Vojtěchův předchůdce Miloslav Ludvík (ČSSD). Kritiku ministrů zahájil již Svatopluk Němeček (ČSSD), který Benedovi poslal vytýkací dopis již na konci listopadu 2016 – podrobně jsme psali v tomto textu.

Benedova rezignace přichází poté, co v Poslanecké sněmovně prošla novela zákona o státní službě, která do budoucna umožní ministrům jednodušší odvolávání státních tajemníků. Zákonu se přezdívá „Lex Beneda“, neboť jedním z argumentů pro jeho přijetí bylo právě Benedovo působení na MZd, kde se dostával do střetů s ministry i úředníky. Ti proti němu dokonce sepisovali petice. Benedu opakovaně kritizoval i premiér Andrej Babiš. Za působení Benedy ve funkci státního tajemníka se opakovaně nedařilo naplňovat personální stavy MZd. Beneda měl také vypisovat výběrová řízení na klíčové úřednické posty bez součinnosti s ministry. Státním tajemníkem Benedu, který na MZd působil v pozici šéfa personálního odboru, jmenovala do funkce vláda Bohuslava Sobotky, v níž byl ministrem zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Za působení Benedy ve funkci státního tajemníka se opakovaně nedařilo naplňovat personální stavy MZd. Beneda měl také vypisovat výběrová řízení na klíčové úřednické posty bez součinnosti s ministry. Státním tajemníkem Benedu, který na MZd působil v pozici šéfa personálního odboru, jmenovala do funkce vláda Bohuslava Sobotky, v níž byl ministrem zdravotnictví Svatopluk Němeček.

-red-

O státním tajemníku Benedovi Zdravotnický deník psal:

Jaký je největší problém ministerstva zdravotnictví? Beneda, Beneda a ještě jednou Beneda! 

Úředníci píší ministrovi: Státní tajemník Beneda nekomunikuje, neřeší stížnosti a brání nám v práci 

Irena Storová bude od 1. července ředitelkou SÚKL 

Vláda má problém, Evropské komisi se nelíbí navrhované změny ve služebním zákoně. Narazila i…

Vojtěch v parlamentu tvrdě kritizoval státního tajemníka Benedu za destrukci ministerstva 

Porozumět Benedovi vyžaduje značné úsilí, napsal exministr Ludvík. Nečinný státní tajemník se ale dál… 

Postránecký zrušil usnesení Benedy: Storová se dál může ucházet o post šéfky SÚKL 

Špatné hodnocení tajemníka Benedy? Superúředník o něm nechce slyšet, exministr mluvit