INZERCE

Bez střechy nad hlavou. Ulice nejen Londýna se plní bezdomovci. Může za to prý univerzální dávka, kterou zavedl někdejší britský premiér David Cameron.

Britská univerzální dávka prohlubuje bezdomoveckou krizi

Vládní sociální reformy, které byly zaváděny už za Davida Camerona, vedou k nárůstu počtu lidí bez střechy nad hlavou, píše list The Guardian. Bezdomovectví je problémem napříč britskými městy.

Britská obdoba českého sněmovního rozpočtového výboru v House of Commons minulý týden uvedla, že takzvaná univerzální dávka je zodpovědná za nárůst zadlužení domácností, hromadící se nedoplatky na nájemném a rostoucí poptávku po jídle z potravinových bank. Univerzální dávka totiž v roce 2013 nahradila několik sociálních dávek a daňových bonusů.

Již v té době ale tento systém měl své kritiky, kteří varovali před negativními dopady, které univerzální dávka může mít. A jak píše The Guardian, odpůrci univerzální dávky měli v některých věcech pravdu. Třeba v tom, že způsobí řadě občanů problémy s dostupností bydlení. Lidem totiž přestal být vyplácen příspěvek na bydlení, což podle Guardianu významně narušilo rozpočet až třetině lidí, kteří na něm byli prakticky existenčně závislí.

Podle britských novinářů je nový systém výplaty sociální podpory dokonce zodpovědný za nárůst viditelného i neviditelného bezdomovectví. Tím druhým se myslí osoby, které nepřebývají přímo na ulici, ale jsou odkázané na nouzové ubytování v nejrůznějších azylových domech či provizorních ubytovnách.

Osm týdnů v prodlení s platbou nájemného

„O univerzální dávce slyšíme prakticky denně,“ řekl listu The Guardian Malcolm Page, druhý muž organizace pomáhající bezdomovcům, Salvation Army. „Pozorujeme rostoucí počet lidí, kteří jsou kvůli ní ve skutečných problémech,“ doplnil Bill Tidnam, ředitel společnosti Thames Reach, která provozuje bezdomovecké ubytovny po celém Londýně. „Abyste se vůbec k nějaké pomoci od státu mohli dostat, potřebujete být poměrně slušně počítačově gramotní a mít přístup k internetu, což je pro mnoho našich klientů nepřekonatelná bariéra,“ dodal Tidnam.

Kolem osmdesáti procent těch, kteří využili služeb ubytoven, dluží v důsledku univerzální dávky na nájemném. Doba prodlení u nich přesahuje osm týdnů. „V praxi to znamená, že někteří lidé zkrátka nejsou schopni za své bydlení zaplatit a ztrácejí ho. Pak už se dostávají do fáze bezdomovectví, protože jim už nikdo byt nepronajme,“ řekl Bill Tidnam.

Britský Národní auditní úřad také na základě svých analýz konstatoval, že po zavedení univerzální dávky počet dlužníků na nájemném podstatně vzrostl. „V Hastingsu a okolí nám pouze jeden z deseti majitelů bytů řekl, že je ochoten svůj byt pronajmout člověku, který peníze v rámci univerzální dávky pobírá,“ uvedl úřad ve svém stanovisku. To podporuje i Annie Whelanová, která se o bezdomovce v Hastingsu stará. „Zaznamenali jsme obrovský nárůst pouličního bezdomovectví v prvním čtvrtletí letošního roku. Je asi pětinový,“ řekla.

Podobná zjištění potvrzují lidé z charitativních organizací i z jiných britských měst jako Manchester nebo Nottingham. „Z našich asi šedesáti klientů se jich celá třetina stala bezdomovci kvůli univerzální dávce,“ řekl listu The Guardian Jonathan Billings z The Wellspring charity ve Stockportu, který je součástí širšího Manchesteru.

Vláda chystá řadu opatření

Lidé se navíc už do provizorních ubytoven pomalu přestávají vejít. Charitativní organizace se proto celkem oprávněně obávají, co s lidmi bez střechy nad hlavou bude, až přijde skutečná zima, začne padat sníh a uhodí kruté mrazy. Zajistit jim bydlení v normálních podmínkách bez další hmotné pomoci nebude nejspíše možné. Proti těmto lidem totiž stojí i to, že ceny nájmů stále ještě rostou, byť už ne takovým tempem jako v uplynulých letech.

A zřejmě si je toho vědomo i samotné britské ministerstvo práce a sociálních věcí, které už představilo některé změny v systému, jež by měly pomoci lidem postiženým dopady zavedení univerzální dávky. Ministerstvo bydlení uvedlo, že uvolnilo 1,2 miliardy liber (asi 35 miliard korun) na řešení problému bezdomovectví a už v dubnu letošního roku představilo legislativu, která má postiženým lidem dále pomoci.

„Našim cílem je lidem bez střechy nad hlavou poskytnout základní podporu, aby byli schopni získat standardní bydlení a aby je systém univerzální dávky podpořil i poté, co naleznou práci,“ řekla ministryně pro bydlení Heather Wheelerová. Kromě toho návrh státního rozpočtu na příští rok počítá také s penězi na ochranu lidí, kteří se topí v dluzích vzniklých kvůli zpožděným platbám nájemného. Vláda jim chce také dát delší časový prostor na to, aby své finance dali do pořádku.

-zm-