INZERCE

Nová koalice v Praze 5 podepsala smlouvu. Do Rady jde ANO, Piráti, SNOP5 a ODS

Zástupci politických stran, zvolených v komunálních volbách 2018 na MČ Praha 5  – Piráti a SNOP 5, ODS, ANO – podepsali koaliční smlouvu s názvem „Za lepší Prahu 5“.

Praha 5 je další městskou částí, která má podepsanou koaliční smlouvu. Starostou se stane Daniel Mazur (Piráti a SNOP 5). Podle informací uvedených na webových stránkách městské části se zástupci politických stran dohodli na programových prioritách, na složení Rady MČ Praha 5 včetně starosty a na složení výborů a komisí. Programové prohlášení Rady MČ Praha 5 vznikne do poloviny ledna 2019.

Volby v Praze 5 vyhráli Piráti a nezávislí s 11 mandáty, druhá skončila ODS s devíti křesly, třetí TOP 09 se sedmi křesly a čtvrté ANO, které získalo rovněž sedm zastupitelů. Do zastupitelstva se dostalo také STAN, které má šest mandátů, KDU-ČSL a nezávislí obsadili tři mandáty.

TOP 09, STAN a KDU-ČSL po volbách oznámily, že budou při vyjednávání postupovat společně. Se 16 mandáty by jim stačilo se domluvit s jakoukoliv ze zbylých stran, ty se však dohodly mezi sebou.

Dosud na radnici páté městské části vládla koalice TOP 09, ANO, ODS a Demokratů Jana Kasla pod vedením starosty Pavla Richtera (TOP 09). Zástupci Demokratů Jana Kasla šli do letošních voleb na kandidátce STAN.

Praha 5 má zhruba 85.000 obyvatel. Území městské části zahrnuje Hlubočepy, Košíře, Motol, Radlice, Smíchov a části Jinonic, Malé Strany a Břevnova.

-chl-, -čtk-