INZERCE

Berlínský starosta možná prosadí výkupy bytů, které město původně vlastnilo. Slibuje si od toho řešení bytové krize v hlavním německém městě.

Německo žádá po irské centrále Airbnb data o jejích uživatelích

Německé úřady si chtějí došlápnout na daňové úniky z poskytování ubytování skrze platformu Airbnb. Obrací se na Irsko.

Jako první se na irskou centrálu Airbnb obrátil německý Hamburk. Stalo se tak poté, co Berlín rozhodl, že tamní pobočka nenese za podnikání platformy pro zprostředkování krátkodobého ubytování hlavní odpovědnost. „Hamburk se nyní v součinnosti s Berlínem a dalšími spolkovými zeměmi snaží najít jinou cestu, jak se k požadovaným informacím dostat,“ řekl portálu The Irish Times mluvčí berlínské finanční správy.

Jakmile němečtí správci daní údaje získají, počítají s jejich zpřístupněním i dalším německým spolkovým zemím. Cíl je jasný: zabránit daňovým únikům, ke kterým díky nabízení ubytování přes Airbnb v Německu dochází.

Další budou následovat

Podle odborníků na německé daňové právo je to ale od úřadů spíše symbolický krok. Očekává se, že společnost Airbnb se bude snažit s německou finanční správou spíše dohodnout na nějaké dani, kterou zaplatí, než aby jí poskytla veškeré informace o svých uživatelích-pronajímatelích. Podle The Irish Times je to v zájmu image, kterou si Airbnb o celé Evropě buduje.

Přesto lze prý takové řešení považovat pouze za dočasné. Podle odborníků totiž v úsilí přimět Airbnb platit daně nezůstanou pozadu ani další evropské země. Dají se tak podobné kroky očekávat také od Itálie, Španělska a dalších států, kde se byznys Airbnb rozvíjí ve stále větším měřítku. A nemusí zůstat jen u Airbnb. Německé úřady totiž daly návod, jak se s podobnými platformami sdílené ekonomiky vypořádat.

„Zasáhne to všechny podnikatele v sektoru sdílené ekonomiky,“ uvedl Istvan Cocron, zakládající partner právní společnosti CLLB v Mnichově. „Často je to právě Německo, které podniká takové kroky jako první a nastoluje směr, který ostatní země následují,“ dodal. Podle Cocrona jsou v Evropě země s daleko větším podílem ubytovávání skrze Airbnb než Německo, a tedy i většími objemy daňových úniků. „Itálie a Španělsko jsou dobrými příklady,“ uzavřel Cocron.

Airbnb v Evropě nechceme?

Airbnb a ostatní platformy pro sdílenou ekonomiku, včetně například Uber Technologies, jsou už několik let trnem v oku nejen německým úřadům. Vadí totiž především to, že některé z těchto firem o sobě tvrdí, že vlastně nejsou firmami, nepodnikají a pouze zprostředkovávají kontakt mezi tím, kdo hledanou službu poptává, a kdo ji nabízí.

Zejména Airbnb čelí v poslední době hněvu německé veřejné správy, ale i občanů, protože podle nich je Airbnb spoluzodpovědná za nedostatek na trhu s bydlením. A to zejména v centrech velkých měst jako je Hamburk nebo Berlín. „A také proto, že ze svých aktivit neodvádí daně,“ řekl portálu The Irish Times Thomas Eigenthaler, prezident Spolkové asociace daňových poplatníků. Podobné výtky se na adresu Airbnb snášejí také v České republice, obzvláště v Praze.

Ale zpět do Německa. Například v Berlíně už kvůli tomu byla činnost Airbnb několikrát předmětem restrikcí. Od roku 2014 zde bylo možné byty přes Airbnb nabízet jen tehdy, když byla nemovitost řádně registrována na úřadech. Důvodem bylo právě zamezení odlivu bytů z trhu řádného bydlení, omezení jejich nabídky a tím zabránění růstu jejich ceny.

„Na velice napjatém berlínském trhu s bydlením je téma bytů velice důležité. Na druhé straně jde také o součást komplexního prostředí, kterému se říká digitální ekonomika. Ani ta by ovšem neměla být osvobozena od povinnosti platit daně,“ uvedl mluvčí berlínské finanční správy.

Když tu podnikají, nechť tu platí daně

Německé úřady se nyní pokoušejí shromažďovat údaje, aby mohly kontrolovat, kdo daně z ubytovacích služeb platí, a kdo se jim vyhýbá. Toto úsilí je v souladu s tím, že se Německo dlouhodobě snaží technologické společnosti k placení dan přimět. A to i v případech, kdy zrovna v Německu nesídlí, ale svůj byznys tam provozují.

„Jestliže v naší jurisdikci působí, že tu nemají sídlo, nemůže být překážkou k tomu, abychom po nich chtěli placení daní,“ uvedl mluvčí spolkového ministerstva financí. Digitální platformy by podle rezortu měly podávat relevantní informace, a ty by pak měly být sdíleny mezi jednotlivými úřady v souladu nejen s národní, ale i mezinárodní legislativou.

Současný postup německé finanční správy má podle The Irish Times podporu napříč německým politickým spektrem. Kladně se k němu vyjádřila například Lisa Pausová, poslankyně Spolkového sněmu za Zelené. „Jakýkoli příjem, ať už z pronájmu či jiných zdrojů, nemůže zůstat skrytý před daňovými úřady,“ řekla.

-zm-