INZERCE

Vévodí žebříčku. San Francisco je podle společnosti JLL nejlépe připraveným městem na dynamickou digitální budoucnost.

Šest znaků, podle kterých jsou města dobře připravena na budoucnost

V první třicítce měst, která jsou nejlépe připravena na dynamickou budoucnost, je jen deset evropských. Žebříčku suverénně vládne Severní Amerika v čele se San Franciskem.

Investiční společnost JLL (Jones Lang LaSalle Incorporated) každoročně sestavuje žebříček 131 světových měst. Pořadí závisí na hodnotě City Momentum Indexu, který mapuje připravenost sídel na budoucnost charakterizovanou dynamickými technologickými a demografickými změnami. Z tohoto pohledu je na to, co nás čeká, nejlépe nachystáno San Francisco, následováno Silicon Valley a New Yorkem.

Z evropských metropolí se nejlépe umístil Londýn, a to na čtvrté příčce. V první desítce najdeme ještě Paříž (7) a Amsterdam (8). Evropa však nijak neoslnila. Mezi třiceti na budoucnost nejpřipravenějšími městy těch evropských najdeme jen deset, dalších pět připadá na Asii a Austrálii, zbylých patnáct pak obsazují severoamerická sídla. Součástí výzkumu byla i Praha, její pořadí však společnost JLL nezveřejnila.

City Momentum Index je výsledkem kombinace 46 kritérií, která ve výpočtu mají různou váhu. Patří mezi ně například inovační schopnost, zastoupení vzdělávacích institucí na světové úrovni, počet start-upů, kvalita životního prostředí ve městě nebo kvalita dopravní infrastruktury. Autorům šlo zkrátka o co nejlepší zmapování schopnosti daného města udržet si dynamiku budoucího rozvoje.

„Rychlost a rozsah změn v dnešním globalizovaném světě a digitalizované ekonomice vede k bezprecedentní transformaci našich měst,“ uvedl Jeremy Kelly, šéf výzkumné divize společnosti JLL. Podle něj mohou developeři přispět k tomu, aby tato transformace byla úspěšná, a to skrze své projekty, jež vyzývají ke kreativitě, inovacím a udržitelnosti.

Autoři studie rovněž identifikovali šest znaků, podle kterých se dá usoudit, že je město na budoucnost dobře připraveno. Jde o dynamický technologický ekosystém, koncentraci talentu, infrastrukturu, inovační kapacitu, kvalitu života a transparentnost trhu a tržního prostředí.

Dynamický technologický ekosystém

Je zajímavé, že první čtyři města v žebříčku City Momentum Index (San Francisco, Silicon Valley, New York a Londýn) představují zároveň špičková technologická centra. Oplývají mnoha technologickými a kreativními firmami, které se označují jako „unicorns“ – start-upy s tržní hodnotou přes jednu miliardu dolarů.

Kromě Londýna stojí z evropských měst za zmínku Amsterdam. Ten se vyznačuje nejrychleji se rozvíjejícím technologickým sektorem nejen v rámci Evropy. Do karet mu hraje především globální konektivita a multilingvální vysoce vzdělaná pracovní síla, která je v Amsterdamu a jeho okolí k dispozici.

Přehlížet v tomto ohledu nelze ani devětadvacátý Singapur. Dopředu ho žene zejména masivní vládní podpora výzkumu nebo otevřenost novým technologiím. Singapur je první světová metropole, která zprovoznila autonomní taxislužbu.

Talent

Magnetem pro talentované lidi je podle společnosti JLL Boston, který se jinak v žebříčku umístil na páté příčce. Může za to především jeho skvělá vzdělávací infrastruktura. Podobně jsou na tom v tomto ohledu také Los Angeles nebo San Diego, které se kromě špičkových univerzit mohou chlubit také vysokým potenciálem pro vývoj vlastních inovací. Boston, Los Angeles i San Diego patří k centrům, která podávají nejvíce patentů na světě.

Infrastruktura

V oblasti infrastruktury řadí JLL na špičku japonské Tokio a jihokorejský Soul. Tamní instituce investují do velkých infrastrukturních projektů, jakým je například systém autonomní veřejné dopravy v Soulu – Pangyo Techno Valley. Podobně významné investice zaznamenala Paříž, která buduje Grand Paris dopravní systém. Amsterdam či Stockholm rovněž pracují na vybudování udržitelné dopravní sítě opřené o veřejnou dopravu.

Inovační kapacita

Také v této oblasti lze za špičku považovat Tokio a Soul, jež se vyznačují největším počtem podávaných patentů v aplikovaném výzkumu. Jejich devízou je také špičková digitální konektivita a vysoká koncentrace globálních inovativních firem, jež přitahují talentované lidi. V Evropě je pak za motor inovací možná paradoxně společností JLL označována Paříž. Pozice evropského lídra v inovacích ji však patří oprávněně, neboť generuje nejvíce patentů v aplikovaném výzkumu na starém kontinentu.

Kvalita života

Jako pro život nejvhodnější lokality vyhodnotila společnost JLL dánskou metropoli Kodaň, dále Mnichov, Berlín a Edinburgh. Nabízejí prý vhodnou kombinaci atraktivních inovativních společností a příjemného životního prostředí. Severoamerickým městům v této disciplíně vládnou Austin, Vancouver a Denver, Asii a Tichomoří pak Sydney a Melbourne.

Transparentnost trhu a tržního prostředí

JLL hodnotila především trh realitní. V tomto ohledu je špičkou australské Sydney, následováno Londýnem a Torontem. Všechna uvedená místa těží z kvalitních pravidel a průhlednosti, která přitahují pozornost developerů, investorů a dalších podnikatelů. K podnikání přívětivá politika zde však není nic nového a k ekonomickému rozvoji těchto měst přispívá dlouhodobě.

-zm-