INZERCE

Inflační tlaky narůstají

Nejnovější data potvrdila očekávání, že inflace zrychluje. Spotřebitelské ceny v únoru vzrostly meziměsíčně o čtyři desetiny procenta, a to především zásluhou zdražujících potravin a zimních dovolených.

Meziroční inflace sledovaná centrální bankou se již dostala na úroveň 2,5 %. Za tímto číslem stojí především vyšší ceny potravin, pohonných hmot, cigaret, stravovacích služeb a dražší bydlení. A nakonec, zavedení EET se tak zřejmě ukázalo jako příležitost pro restaurace a kavárny zvýšit svoje cen.

S výjimkou vybavení domácností (elektrospotřebičů) vlastně žádná část spotřebitelského koše nezlevňuje. Nakonec silná poptávka v ekonomice nevytváří tlak na další pokles cen a nejinak tomu bude i po zbytek roku. Když se podíváme na inflaci bez zahrnutí regulovaných cen, tak ta už překonala hranici tří procent a aktuálně dosahuje 3,2 %.

Tak dlouho si centrální banka přála inflaci, až se konečně objevila. A to dokonce vyšší, než ČNB předpokládala ve své poslední prognóze. Stejně jako v lednu je tak skutečná inflace o čtyři desetiny procentního bodu nad výhledem centrální banky.

Už nyní je inflace nejvyšší za poslední čtyři roky, a to nejsme z hlediska jejího dalšího růstu u konce. Je docela pravděpodobné, že se už v nejbližších měsících celková inflace posune blíže ke třem procentům.

Výhled na rok dopředu navíc nijak nenaznačuje, že by inflace měla znovu propadnout pod cíl ČNB, a proto není důvod prodlužovat intervenční epizodu dále za hranici prvního čtvrtletí. Zvlášť, když růst inflace není z evropského pohledu v ČR nijak výjimečný, protože inflace nabývá na síle i v eurozóně, kde se inflaci (a zřejmě nejen ji, ale i poptávku po jižních dluhopisech) ECB snaží podporovat masívním tiskem nových eur.

Březnové zasedání bankovní rady ČNB bude nepochybně možná nejsledovanějším jednáním od zavedení kurzových intervencí. Slíbený závazek bude v podstatě končit, a tak nakonec může ČNB přece jen překvapit. Zvlášť, když je od začátku roku pod silným tlakem, jak ukazují intervence, vývoj devizových rezerv i korunové likvidity. ČNB totiž „nelení“ ani v březnu. Za prvních osm dní už „vytiskla“ dalších 110 mld. nových korun.

Petr Dufek, analytik ČSOB