INZERCE

Na handicapované mohou firmy získat až 52 tisíc korun

Firmy mohou na zvýšení kvalifikace handicapovaného zaměstnance dostat až 52 500 korun, od Fondu dalšího vzdělávání mohou získat peníze na proškolení, cestovné, ubytování i mzdu pracovníka. 

Podporu z projektu může mít až 1300 lidí, zatím jich podniky přihlásily 436. Uvedl to pověřený ředitel fondu Miroslav Procházka. Projekt začal v lednu 2013, trvat má do konce letošního listopadu. Kromě příspěvků na vzdělávání postižených zaměstnanců zahrnuje školení personalistů a šéfů firem i audity možností zaměstnávání lidí s handicapem. Program financují Evropský sociální fond a státní rozpočet. Původně měl vyjít na 168 milionů, podle Procházky částka ale klesne pod sto milionů.

Firma může získat podporu na zaměstnance s postižením či zdravotním znevýhodněním, který pro ni pracuje aspoň tři měsíce, mimo Prahu a nejméně na polovinu úvazku. Musí to být občan EU či mít v Česku trvalý pobyt. Školitele si může podnik vybrat, vzdělávání ale musí být v oboru a musí vést k rozšíření nynějších znalostí a dovedností. Další informace a formuláře žádostí jsou na www.vzdelavani-ozp.cz.

Díky projektu se zatím vzdělávalo či ještě vzdělává 154 mužů a 282 žen. Zhruba polovina měla tělesný handicap, 15 procent vnitřní, desetina duševní, devět procent civilizační a po šesti procentech sluchový a zrakový. Téměř dvě pětiny lidí si zvyšovaly kvalifikaci v prodeji a službách, 30 procent byli pomocní a nekvalifikovaní pracovníci, 13 procent technický a odborný personál, osm procent úředníci a pět procent specialisté v různých oborech.

Školení pro sebe a svou kolegyni využil například Miroslav Rybka. Vystudovaný pedagog pracoval v oboru financí, kvůli ztrátě sluchu a zraku ho po čase opustil. Místo nemohl najít, loni proto založil firmu, která nabízí masáže a cvičení. „Pokud člověk nechce dělat vrátného či uklízečku, když má nálepku zdravotně postiženého, založí firmu. Zaměstnavatelé ani tak nemají předsudky vůči postiženým, ale spíš předjímají, že se lidé s handicapem dobře nezapracují a práci nezvládnou. Netuší, že postižení zvládnou vše,“ řekl Rybka. Do budoucna chce přijmout až 15 postižených pracovníků.

Víc než polovinu zaměstnanců tvoří postižení ve firmě Way Up, která digitalizuje dokumenty. Podle jednoho z jejích zakladatelů Jana Proňka příspěvky z projektu ke vzdělávání pomohly, školení by jinak firma nemohla v takovém rozsahu svým lidem zajistit.

Podle odborné garantky projektu Jany Majerové z ministerstva práce se připravuje další projekt, který by na ten nynější navázal. Podle plánů by se zaměstnavatelům dorovnávala část mzdy postižených pracovníků, a to v různé výši podle jejich postižení. Odzkoušelo by se tak, zda příspěvek firmy k zaměstnávání skutečně motivuje a jak by se měl případně nastavit. Ministerstvo na to chce znovu získat peníze z EU. Příspěvky na mzdu zaměstnanců s postižením mohou firmy dostávat od úřadu práce už nyní.

of-, TZ