INZERCE

Těžba ropy. Ilustrační foto: Pixabay

Trik s uvolněním rezerv nevyšel. Ropa se dál drží na hodnotách kolem 80 dolarů za barel

Pokus vlády Spojených států snížit cenu ropy na burzách uvolněním 50 milionů barelů ze strategických rezerv se minul účinkem. Cena se dál drží na hodnotách okolo 80 dolarů za barel. Na pokles cen pohonných hmot tedy příliš nesázejme, problémem je například i v oslabování kurzu české koruny vůči dolaru.

Spojené státy americké včera oznámily, že uvolní 50 milionů barelů ropy ze svých strategických rezerv. Cílem tohoto opatření má být snížení ceny ropy, která koncem října vystoupala na své sedmileté maximum. Zároveň tím administrativa prezidenta Joea Bidena reaguje na neochotu kartelu OPEC a jeho spojenců typu Ruska zvýšit těžbu ropy.

Včera sice ceny hlavních typů ropy klesly, ale rychle se vrátily na původní hodnoty. Lehká ropa typu WTI se tak nyní na komoditních burzách obchoduje okolo 78 dolarů za barel, ropa severomořského typu Brent vychází na víc než 82 barelů.

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka je uvolnění strategických zásob ropy pozoruhodný počin, nicméně situaci na trhu příliš nezměnil. Jen Spojené státy spotřebují přibližně 20 milionu barelů ropy za den. Takže uvolnění ropy na 2,5 dne své vlastní spotřeby lze označit jako pár kapek v moři.

Americký prezident Joe Biden, jehož preference klesají i v důsledku rostoucí inflace, opakovaně vyzval Organizaci zemí vyvážejících ropu a její spojence, aby dodávali více ropy. Státy OPEC se znovu sejdou 2. prosince, ale žádné známky změny v přístupu založené na výzvách USA podle webu Patria Finance nevykazují. Vzhledem k nové vlně koronavirové pandemie se jim do zvyšování produkce nechce.

Na čerpacích stanicích by již nemělo podle Štěpána Křečka docházet k dalšímu zdražování. Ceny pohonných hmot by měly stagnovat či dokonce mírně klesat. Nelze však očekávat, že by se pokles ceny na ropném trhu plně promítl do cen benzínu a nafty. Pumpaři za sebou mají náročné období a budou si chtít udržet vyšší marže. Dalším problémem je oslabování kurzu koruny; česká koruna je vůči dolaru nejslabší od začátku listopadu 2020.

Pokles cen by však mohla přinést nová vlna koronavirové epidemie, která na Evropu dopadla nečekaně krutě. „Přísnější opatření proti pandemii koronaviru jsou zaváděna v mnoha zemích po celém světě. Důsledkem těchto opatření bude snížení mobility lidí. To povede k poklesu poptávky po pohonných hmotách, což by mělo snížit cenu na ropném trhu,“ dodává Štěpán Křeček.

(ede)