INZERCE

ČD Cargo - nové lokomotivy Bombardier. Foto: ČD Cargo

Dobrovolné dohody fungují. ČD Cargo loni vykázalo úsporu 29 milionů kWh energie

Železniční dopravce ČD Cargo vykázal loni úspory ve spotřebě energie v objemu 28 827 megawatthodin. Podle vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu to prokazuje smysl a účinnost dobrovolných dohod o energetické efektivitě. Právě ČD Cargo loni podepsalo dohodu se státem jako první, až po něm následovaly energetické skupiny ČEZ, E.ON a innogy.

Cílem společného úsilí státu, energetických společností a dalších podniků je zvyšovat energetickou účinnost, aniž by to významněji dopadlo na konečné spotřebitele energie. Česká republika dostala od Evropské unie v letech 2021 až 2030 každý rok uspořit 0,8 procenta z konečné spotřeby energie. Tuto povinnost zavedla směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti.

„Těší mě, že firma ČD Cargo smýšlí společensky odpovědně a ke strategickému prohlášení se připojila již loni jako jedna z prvních,“ říká vicepremiér a ministr průmysl a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Věřím, že ochotu podílet se na udržitelné spotřebě energie a zvyšování energetické účinnosti projeví i další společnosti. Ostatně uzavřít dohodu není nic těžkého.“

ČD Cargo se v rámci dobrovolné dohody zaměřuje hlavně na zvýšení energetické účinnosti železniční přepravy. „V úsporách jsou pro nás klíčové dva směry,“ říká předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth a pokračuje: „Tím prvním je postupná obměna vozidlového parku, kdy například místo vozidel se ztrátovou odporovou regulací pořizujeme nové lokomotivy s bezztrátovou polovodičovou regulací výkonu, umožňující využívat i rekuperační brždění.“ Druhý směr cílí na převod přeprav ze silnice na železnici.

Evropská směrnice umožňuje splnit cíl 0,8procentního zvyšování energetické efektivity direktivně, nebo formou dobrovolných dohod s účastníky trhu. Česká vláda si zvolila druhou možnost. Ministerstvo průmyslu a obchodu zatím uzavřelo dobrovolné dohody se společnostmi ČD Cargo (dne 3.7.2020), ČEZ (8.10.2020), innogy Česká republika (6.1.2021), E.ON Energie spolu s EG.D (10.2.2021) a GasNet (31.3.2021). S dalšími subjekty se o uzavření takové dohody jedná.

(red)