INZERCE

Nizozemský větrný park Borselle III/IV těsně před dokončením v listopadu 2020. Ilustrační snímek. Foto: MHI Vestas Offshore Wind

Západní Evropa sází na větrnou energii. Počet stožárů v moři překonal pět tisíc

Výška stožáru až 200 metrů nad mořem, další desítky metrů pod hladinou. Průměr rotoru běžně překonává 150 metrů. Jediná turbina o výkonu osmi až deseti megawattů vyrobí za rok dost elektřiny na to, aby pokryla spotřebu deseti tisíc domácností. Takové větrné elektrárny se dnes staví na mořských mělčinách okolo Evropy. Jen loni jich bylo dokončeno 356, což jejich celkový počet navýšilo na 5402.

Aktuální čísla zveřejnilo na svém webu oborové sdružení Wind Europe. Loňský rok byl přitom z mnoha ohledů výjimečný, nejen kvůli koronavirové epidemii. Na instalovaném výkonu nových offshore větrných parků (celkem 2918 megawattů) se totiž podílelo hlavně Nizozemsko (1493 MW) následované Belgií (706 MW). Velká Británie, která v minulých letech držela prvenství, se tentokrát musela spokojit s třetím místem. Méně nových větrníků na moři se připojilo také v Německu.

Počet a výkon offshore větrných elektráren v zemích EU

Zdroj: Wind Europe, statistický přehled za rok 2020

Propad v britském případě je podle studie Wind Europe pouze dočasný; na loňský rok zkrátka vyšlo málo dokončených projektů. To by se mělo změnit již v letošním roce, kdy se začnou připojovat velké větrné parky Hornsea Two, Moray East a Triton Knoll. Co se týká dlouhodobějšího výhledu, Wind Europe očekává, že v příštích letech se začnou mořské větrné parky budovat také u pobřeží Francie, Irska, Polska i pobaltských republik. Nejvíce se však má až do roku 2030 stavět v mořích okolo Velké Británie, Německa a Dánska.

Co se týká objemu investic do offshore větrných parků, v loňském roce padl rekord. Investice ve finančním vyjádření se vyšplhaly na 24,2 miliardy eur (625 miliard korun). Zatím držel prvenství rok 2016 s částkou 18,2 miliardy eur. Prospěch z tohoto stavebního boomu má hlavně německo-španělský podnik Siemens Gamesa Renewable Energy, který v loňském roce dodal 237 z celkových 356 turbin. Druhou pozici drží dánsko-japonský MHI Vestas Offshore Wind s 103 dodanými turbinami. Jejich dominanci by měl v příštích letech narušit americký koncern GE, který získal velké zakázky z Británie.

Investice do stavby větrných elektráren na moři (mld. eur)

Zdroj: Wind Europe, statistický přehled za rok 2020

Nejaktivnějším investorem je dánský Ørsted, který vlastní 17 procent výkonu všech offshore větrných elektráren v Evropě. Druhé místo drží RWE s 10 procenty, třetí je švédský státem vlastněný podnik Vattenfall se šesti procenty. Čtvrté místo obsadil první finanční investor, a sice australské Macquarie Capital.

David Tramba