INZERCE

Elektroodpad. Recyklace. Ilustrační foto: Fotka od Famifranquoi z Pixabay

Mapa míst kam lze odevzdat elektroodpad obsahuje i nesmyslná místa. Například Operu či Nejvyšší státní zastupitelství nebo Univerzitu obrany

V seznamu sběrných míst, kde mohou lidé odevzdávat dosloužilé elektrické spotřebiče, figurují desítky firem a institucí, které ale ve skutečnosti elektroodpad od veřejnosti nesbírají. Starou lednici nebo pračku by tak mělo být teoreticky možné odvézt například do Státní opery, Národního divadla, Univerzity Karlovy, na Univerzitu obrany, do dvou desítek nemocnic nebo do sídla Českého rozhlasu, ale nejde to. Vyplývá to ze seznamu veřejných sběrných míst na webu ministerstva životního prostředí.


Možnost zpětného odběru elektroodpadu je garantována zákonem. Řada prodejců zboží nabízí při nákupu nového spotřebiče odvoz starého. Jsou však i situace, kdy je potřeba se zbavit staré techniky bez toho, aby majitel pořizoval novou. Pro snazší orientaci je na webu ministerstva životního prostředí zřízen Registr míst zpětného odběru elektrozařízení, kde lez podle adresy nalézt místa, kam lze odpad odevzdat.

Při bližším prozkoumání ale zájemce o uložení odpadu zjistí, že jako sběrná místa, kde je možno vrátit například lednice nebo další velký elektroodpad, jsou uvedena i naprosto nesmyslná místa. Například Státní opera, Národní divadlo, Univerzita obrany, Nejvyšší státní zastupitelství, nebo Český rozhlas jsou uvedeny ve stejné kategorii jako prodejny s elektrem a bílou technikou.

Podle Veroniky Pospíšilové z tiskového oddělení ministerstva zadává specifikaci sběrného místa, tedy i to, jestli je veřejné, jeho zřizovatel. Současná legislativa mu to umožňuje. Může si tak opticky navýšit počet vykazovaných míst sloužících veřejnosti. „Tuto situaci má napravit nový zákon o výrobcích s ukončenou životností. Zákon definuje veřejná místa zpětného odběru a konstatuje, že právě těmito veřejnými místy zpětného odběru budou moci kolektivní systémy splnit požadavek na minimální dostupnost sítě míst zpětného odběru. Zákon by tedy měl přinést i rozšíření počtu veřejných míst zpětného odběru,“ dodala.

Podle databáze můžete se starou lednicí například na Univerzitu obrany nebo do Českého rozhlasu

Některé ze sběrných míst, uváděných jako veřejná, o tom, že sbírají elektrospotřebiče od občanů, ani neví. V tomto smyslu se například vyjádřilo Národní divadlo nebo Český rozhlas. „Elektromateriál sbíráme jen náš, jako každý podnik, nejsme veřejné odběrné místo. Myslím, že jde tedy o chybu. Napsali jsme jim a požádali o upřesnění,“ řekl ČTK mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna.

Podle mluvčího ministerstva obrany Jiřího Caletky je také Univerzita obrany zapojena do projektu Zelená firma. „Každá organizace zapojená do uvedeného projektu dostala bezplatně k využití sběrný box na elektroodpad a výměnné papírové krabice, do kterých mohou zaměstnanci vhazovat kromě firemního elektroodpadu i vlastní drobná vyřazená elektrozařízení. Box není logicky určen na lednice nebo na televize, ale jen na malé předměty, jako jsou baterky, fény, kulmy, varné konvice apod., které tak neskončí ve směsném odpadu a jsou převezeny k recyklaci,“ uvedl Caletka.

Caletka navíc upozornil, že projekt Zelená firma také umožňuje nad rámec svozu krabic z malého boxu uspořádat i tzv. Velké sběrové akce, v rámci kterých mohou být odevzdány velké spotřebiče, jako jsou ledničky a pračky. „Tuto možnost logicky nevyužívají výše uvedené kulturní instituce, ale převážně průmyslové firmy, jako Škoda Auto nebo Quadient,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany.

Podle společnosti REMA je „Zelených firem“ v současné době přes 2200. Jako kompenzaci nákladů spojených se sběrem dostávají organizace kolektivního sběru odpadu od jednotlivých značek poplatek za recyklaci, který zaplatí zákazníci při koupi zboží. Spolupracuje tak s výrobci elektrotechniky, nově také například s největším prodejcem elektrotechniky v ČR společností Samsung. Sběrná síť REMA je jednou ze tří největších firem zabývajících se kolektivním sběrem elektroodpadu v Česku na základě licence od ministerstva životního prostředí. Podle svého sdělení funguje v rámci zcela unikátního systému a obsahuje veřejná i neveřejná sběrná místa.

-chl-, -čtk-